Donald Trump, desființat de un general SUA. Nu înțelege cum funcționează NATO

Donald Trump, desființat de un general SUA. Nu înțelege cum funcționează NATODonald Trump. Sursa foto: Palinchak | Dreamstime.com

Declarațiile lui Donald Trump cu privire la intențiile de a lăsa Europa occidentală și NATO la mila lui Vladimir Putin și a Rusiei a provocat reacția unui fost general american de elită. Ben Hodges a catalogat afirmațiile fostului președinte drept analfabetism.

Donald Trump a stârnit numeroase controverse cu declarațiile pe care le-a făcut la un miting electoral, zilele trecute. El a afirmat că „ar încuraja” Rusia să facă „ce vrea” oricărei țări NATO care nu contribuie la cheltuielile alianței. Declarațiile sale au fost comentate de generalul Ben Hodges, fost comandat al forțelor americane în Europa.

Donald Trump contestat de generalul Hodges

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa a reacționat după declarațiile fostului președinte american. El a afirmat că Donald Trump nu înțelege cum funcționează NATO. Mai mult a avertizat că cei ce îl aplaudă și sunt de acord cu punctul său de vedere sunt la fel de periculoși ca el.

„Greu de imaginat o declarație mai analfabetă din punct de vedere strategic. Nu înțelege (sau nu îi pasă) cum funcționează de fapt NATO sau de ce este atât de important pentru interesele americane”, a comentat generalul Ben Hodges.

Potrivit spuselor sale, mai îngrijorător decât declarațiile lui Donald Trump sunt cei care îl aplaudă și îl susțin. În opinia lui Ben Hodges, aceștia sunt la fel de periculoși.

„Ceea ce este mai îngrijorător este numărul de oameni care îl aclamă/susțin. Cei care îl favorizează sunt la fel de periculoși ca și el”, a scris generalul Ben Hodges într-un mesaj pe platforma X (Twitter).

Declarațiile care au stârnit furtuna

Donald Trump, aflat în cursa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, a susținut o serie de declarații pe tema NATO. El a vorbit sâmbătă la un miting electoral. El a afirmat că „ar încuraja” Rusia să facă „ce dracului vrea” oricărei țări NATO care nu suportă cheltuielile de apărare. În acest sens, Trump a dat exemplul unui șef de stat NATO cu care ar fi avut o dispută pe acest subiect.

„Unul dintre preşedinţii unei ţări mari s-a ridicat şi a spus: «Ei bine, domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi proteja?»”, a povestit Donald Trump înainte de a dezvălui răspunsul său: „Nu, nu v-aş proteja. De fapt, i-aş încuraja să vă facă dracului ce vor. Trebuie să vă plătiţi datoriile”, a mai spus Trump la un miting electoral.

Declarațiile lui Trump au stârnit reacții din partea Casei Albe, dar și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, susține chiar că fostul președinte a încuraja o invazie a Rusiei în Europa.

„Încurajarea invaziei celor mai apropiaţi aliaţi ai noştri de către regimuri criminale este îngrozitoare şi lipsită de sens (…) În loc să îndemne la război şi să promoveze haosul, preşedintele Biden va continua să susţină leadership-ul american”, a susținut Andrew Bates, într-un comunicat.

Jens Stoltenberg

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Donald Trump subminează securitatea occidentală

Declarația fostului președinte de la Casa Albă a atras critici inclusiv din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta a afirmat că declarațiile lui Donald Trump „subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”.

„Orice sugestie în sensul că Aliaţii nu se vor apăra reciproc ne subminează securitatea, a noastră a tuturor, inclusiv a Statelor Unite, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni la un risc sporit”, a reacţionat Stoltenberg într-un comunicat.

Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a reacționat, la rândul său la afirmaţiile lui Donald Trump. El a spus că NATO nu poate fi o alianță ca la carte. El a făcut aceste comentarii înaintea reuniunii informale a miniştrilor dezvoltării din Uniunea Europeană, desfăşurată la Bruxelles.

„În epoca în care trăim, o alianţă militară nu poate funcţiona după toanele preşedintelui Statelor Unite: «da, nu, mâine, nu, depinde». NATO există sau nu există (…) În timpul acestei campanii (electorale americane), vom vedea şi înţelege multe lucruri. Nu contaţi pe mine pentru a comenta toate ideile stupide care vor fi exprimate în timpul unei campanii naţionale din Statele Unite”, a adăugat Borrell iritat.

Ne puteți urmări și pe Google News