Biden dă un mesaj clar Chinei prin numirea lui Lloyd Austin la Pentagon
- Luciana Popa
- 20 decembrie 2020, 09:12
Președintele ales SUA, Joe Biden, a decis să-l numească pe generalul în retragere Lloyd Austin pentru a conduce Departamentul Apărării.
Publicația NationalInterest arată că nominalizarea lui Austin se vrea a fi un mesaj limpede privind direcția doctrinei militare americane sub administrația Biden. Mai ales în ceea ce privește China.
Lloyd Austin a condus Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) în perioada 2013-2016, după care a trecut în retragere. Ca șef al forțelor SUA din Irak, în prima fază a războiului, Austin și-a adjudecat o serie de succese militare. Dosarul de luptă al lui Austin în timpul invaziei Irakului l-a propulsat, de altfel, către eșaloanele superioare ale armatei. Austin a devenit comandant al tuturor forțelor americane și ale coaliției din Irak. Apoi a fost numit adjunct de șef de stat major al armatei, în 2012 și, în cele din urmă, comandant al CENTCOM, în 2013.
Austin are o relație mai mult decât bună cu armata. Michael O’Hanlon, editor senior la Brookings Institution, l-a descris drept „soldatul soldaților”. ”Este popular printre militarii care au slujit sub comanda sa în ultimele decenii”, a spus O'Hanlon. Deși mulți îl consideră „jucător de echipă”, Austin a ieșit de câteva ori din linia politicii militare a Washingtonului, manifestând scepticism în privința legăturilor militare ale SUA din Orientul Mijlociu. Austin și-ar fi exprimat îngrijorarea cu privire la direcția strategică a eforturilor administrației Obama de a combate jihadiștii ISIS, considerând că efortul militar ar trebui depus în Irak. Și nu în Siria, unde administrația Obama s-a implicat intens în încercarea de schimbare a regimului Assad.
Austin a afirmat chiar că politica SUA de antrenare a „rebelilor sirieni moderați”, pe post de spin local în coasta Statului Islamic, a dat puține roade. Tot el s-a pronunțat împotriva deciziei SUA privind stabilirea de zone no-fly în Siria: „Nu aș recomanda o zonă-tampon în acest moment”, susținea Austin.
Aceste obiecții formulate de generalul american i-au făcut pe unii să spună că ele reflectă că experiența politică a lui Austin este mult prea restrictivă la nivel regional.
Susținătorii lui Austin de la Washington nu sunt de acord nici cu teza conform căreia operațiunile militare americane în curs de desfășurare din Asia ar putea fi blocate de nominalizarea lui Austin. „Ideea că secretarul Apărării trebuie să fie un expert în China sau politică asiatică, este lipsită de sens. Trebuie un general cu o viziune strategică largă, gata să facă față oricărei provocări globale", consideră un expert militar american.
Experții cred însă că nominalizarea lui Austin la Pentagon trimite un semnal clar Chinei, în contextul mai larg al echipei președintelui Biden pentru politica externă. Decizia lui Biden de a-l nominaliza pe Austin, și nu pe Michelle Flournoy, care ar fi fost prima femeie în această funcţie, demonstrează încă o dată că e puțin probabil ca viitoarea administrație Biden să ia măsuri care ar putea intensifica concurența militară SUA-China în regiunea Asia-Pacific.