În ultimele minute ale exercițiului funcției, Donald Trump a ordonat declasificarea documentelor legate de o anchetă a FBI cu privire la alegerile americane din 2016.
În ultimele minute ale exercițiului funcției, Donald Trump a ordonat declasificarea documentelor legate de o anchetă a FBI cu privire la alegerile americane din 2016.
Dosarele sunt legate de ancheta „Crossfire Hurricane”. Această anchetă a evaluat posibilele legături între asociații lui Donald Trump și oficiali ruși.
Ancheta a fost realizată în perioada 31 iulie 2016 - 17 mai 2017. Nici o legătură de acest fel nu a fost descoperită însă.
Procurorul special Robert Mueller a continuat să investigheze presupuse legături între echipa lui Trump și ruși într-un raport ulterior.
Robert Mueller a susținut că Rusia a încercat să interfereze în alegerile prezidențiale americane. Deși nu au existat dovezi de colaborare cu campania Trump, scrie Express.
Eșecul procurorului special Robert Mueller
Raportul Mueller menționa că guvernul rus „a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 într-un mod radical și sistematic” și „a încălcat legea penală a SUA”.
Însă echipa lui Mueller nu a găsit nicio dovadă că oamenii lui Trump „s-au coordonat sau au conspirat cu guvernul rus în activitățile sale de ingerință electorală”.
Declasificarea documentelor este văzută ca un efort al lui Donald Trump și aliaților săi de a divulga informații care vizează discreditarea anchetei cu privire la Rusia.
Trump a spus că a solicitat documentele la 30 decembrie. Și „a stabilit că acestea ar trebui să fie declasificate în măsura în care este posibil”.
Nu a specificat detaliile dosarelor bombă
El nu a specificat detaliile documentelor. Ca urmare a mai multor obiecții din partea FBI, anumite informații vor rămâne confidențiale.
Trump a scris, marți, într-un memorandum: „Aceasta este decizia mea finală în cadrul examinării declasificării. Am cerut procurorului general să pună în aplicare redactările propuse în examinarea materialului FBI. Voi trimite la Casa Albă o copie redactată corespunzător”.
În timp ce SUA așteaptă, miercuri, depunerea jurământului de către Joe Biden, Trump a refuzat să-i menționeze numele în discursul său de adio.
Echipa lui Trump planificase un ceremonial de adio la Joint Base Andrews, care este folosită de Air Force One.
Trump lasă Casa Albă pentru luxoasa sa reședință din Mar-a-Lago, în Florida
Surse apropiate președintelui au declarat pentru Associated Press că organizatorii evenimentului au prevăzut o gardă de onoare și un salut cu 21 salve de pușcă.
Potrivi tradiției, președintele SUA și Prima Doamnă își întâmpină succesorii. Dar Donald Trump a ales să rupă cu această tradiție.