Trump Organisation pare să se fi folosit de evaluări înșelătoare pentru a-și asigura beneficii economice. Acuzațiile vin din partea biroului procurorului general din New York, care ”a descoperit dovezi semnificative” cu privire la această practică utilizată de mai bine de un deceniu de compania fostului președinte american.
Biroul procurorului general din New York a susținut, într-un document prezentat în instanță, că Trump Organisation a întocmit rapoarte financiare pe baza unor evaluări înșelătoare ale activelor sale imobiliare. Această practică ar dura de mai bine de un deceniu.
Compania deținută de Donald Trump, fost președinte american, a folosit evaluările posibil înșelătoare ”şi alte declaraţii greşite pentru a-şi asigura beneficii economice – inclusiv împrumuturi, acoperire de asigurare şi deduceri fiscale – în condiţii mai favorabile decât justificau datele reale”, se precizează în documentul depus în instanță, potrivit CNBC.
Letitia James, procuror general, a depus documentele în instanță după ce Trump Organisation și Donald Trump au făcut recurs cu privire la ordinul de luna trecută al unui judecător de la tribunalul de stat din Manhattan. Potrivit acestuia, atât Donald Trump cât și doi dintre copiii săi adulți, Donald Trump Jr. şi Ivanka Trump, trebuiau să se prezinte la interviuri ale anchetatorilor lui James.
Procurorul general a emis citații celor trei persoane ”pentru a ajuta la o decizie finală cu privire la existenţa unei fraude civile” comise în legătură cu evaluările activelor” și cine poate fi responsabil pentru o astfel de fraudă”, se arată în dosar.
Potrivit documentelor prezente la dosar, situațiile financiare din 2010 până în 2012 ale Organizaţiei Trump evaluează chiriile apartamentelor deţinute la o sumă cumulată de 49,59 milioane de dolari, ceea ce este ”de peste şaizeci şi şase de ori valoarea totală de 750.000 de dolari pe care evaluatorul extern le-a atribuit-o acestora”, se afirmă într-o notă de subsol a documentului.
Procurorul general a declarat că este în desfășurare atâto anchetă civilă, cât și una penală legată de compania condusă de fostul președinte.
"Domnul Trump a certificat personal acurateţea declaraţiilor pentru anii anteriori anului 2016, moment în care activele sale au fost plasate într-un trust revocabil”, în timp ce Donald Jr. ”este responsabil pentru declaraţiile aferente anilor 2016-2020”, a menţionat James în document.
Reședința personală a lui Trump, supraevaluată de companie
În perioada 2012 - 2016, situațiile financiare ele companiei Trump prezintă că apartamentul triplex al lui Trump din Trump Tower din Manhattan ”are peste 30.000 de picioare pătrate, acesta fiind până la 327 de milioane de dolari pe baza acestor dimensiuni”, se menţionează în dosar.
Un an mai târziu, declarația companiei ”a redus valoarea apartamentului cu două treimi, dimensionând reşedinţa la puţin sub 11.000 de picioare pătrate”, care este cifra specificată în planul de ofertă pentru clădire, se arată în dosar.
Allen Weisselberg, director financiar al Trump Organisation, și controlorul Jeffrey McConney ”au jucat un rol în elaborarea situațiilor financiare aflate în centrul acestei investigații”, potrivit documentului lui James. Cei doi angajați s-au numărat printre cei peste 40 de martori intervievați în ancheta civilă efectuată de biroul procurorului general James.
În timpul anchetei, directorul financiar al companiei a fost întrebat cu privire la evaluarea reședinței personale ale lui Donald Trump. Aceasta ”a admis că valoarea apartamentului a fost supraevaluată cu 200 de milioane de dolari”, se arată în dosar.
”Până acum, ancheta a scos la iveală dovezi semnificative care pot indica faptul că, timp de mai bine de un deceniu, aceste situaţii financiare s-au bazat pe evaluări înşelătoare ale activelor şi pe alte declaraţii greşite”, a spus James în documentul depus la Secţia de Apel al Primului Departament a Curţii Supreme din New York.
Purtătorul de cuvânt a lui Donald Trup nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la acest subiect.