Președintele Donald Trump a anunțat că a aprobat declasificarea tuturor documentelor informative legate de ceea ce a numit „farsa Rusia”.
Trump a scris marți pe Twitter:
„Am dat autorizație deplină pentru declasificarea totală a tuturor documentelor care au legătură cu cea mai mare INFRACȚIUNE politică din istoria Americii, Farsa Rusia. De asemenea, (și pe cele legate de) Scandalul e-mail-urilor lui Hillary Clinton. Fără nimic cenzurat.”
Trump a afirmat de mai multe ori în timpul mandatului său că a autorizat declasificarea documentelor legate de scandalul Rusia, dar a revenit ulterior.
Însă, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, în tabăra Republicană crescuseră temerile că informațiile despre modul în care au acționat FBI și CIA în legătură cu campania electorală a lui Donald Trump nu vor mai vedea niciodată lumina zilei.
Marți dimineața, John Ratcliffe, directorul comunității de informații, a dat publicității două note CIA care arătau că agenția de spionaj a obținut probe în iulie 2016 că lucrători operativi ai serviciilor secrete ruse au avut informații că Hillary Clinton a aprobat un plan de compromitere a lui Donald Trump, prin inducerea în mod fals a ideii că există o legătură între el și piratarea cibernetică de către hackeri ruși a serverelor Partidului Democrat.
Scopul planului era în mod explicit distragerea atenției opiniei publice de la scandalul faptului că Hillary Clinton, în timp ce era secretar de stat, în 2009, a folosit un server privat pentru a trimite și primi e-mail-uri care conțineau informații clasificate și chiar „top secret”, fără nici un fel de protecție informativă. Acest gest a reprezentat o mare vulnerabilitate la adresa securității naționale a SUA.
Scandalul e-mail-urilor lui Hillary Clinton a izbucnit cu câteva săptămâni înainte de alegerile din 2016, riscând să compromită total șansele candidatei Democrate.
O altă notă CIA declasificată de Ratcliffe dezvăluie că fostul director al agenției de spionaj, John Brennan, l-a informat pe președintele Barack Obama, în 2016, despre planul lui Hillary Clinton de a-l compromite pe Trump pentru a distrage atenția de la scandalul e-mail-urilor.
Mark Meadows, șeful administrației prezidențiale de la Casa Albă, afirma luni că Trump l-a însărcinat luni – din spitalul Walter Reed, unde se afla internat – să înceapă procesul de declasificare a documentelor.
Republicanii din Senat și din Camera Reprezentanților au cerut publicarea mai multor documente FBI legate de investigația Biroului în legătură cu campania electorală a lui Trump, cunoscută sub numele de Crossfire Hurricane.
Documente declasificate în ultimele luni au dezvăluit că FBI a obținut în ianuarie și februarie 2017 dovezi că ofițeri din serviciile secrete ruse l-au alimentat cu dezinformări pe Christopher Steele, fostul spion britanic angajat de Hillary Clinton, autor al dosarului anti-Trump.
Duminică, Republicanul Devin Nunes, președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, a cerut administrației să declasifice mai multe documente, evocând chiar posibilitatea închiderii agențiilor de informații, dacă acestea refuză să le predea.
În mod special, Nunes a cerut declasificarea rezumatelor interviurilor făcute de FBI în ianuarie și februarie 2017 cu Igor Dancenko, principala sursă de informații a lui Steele.
FBI s-a bazat exclusiv pe dosarul Steele pentru a obține mandate de supraveghere a lui Carter Page, ascunzând instanței că fostul spion britanic recunoscuse că nu are nici o dovadă pentru informațiile împotriva lui Trump.
Anunțul făcut de președinte că a dat dispoziție pentru declasificarea documentelor legate de afacerea Rusia este o veste foarte proastă pentru Hillary Clinton, a declarat Gregg Jarrett, analistul juridic al Fox News, la emisiunea „Hannity” de marți seara.
„(Documentele) demonstrează cât de imorală, lipsită de scrupule, necinstită și coruptă a fost Hillary Clinton”, a spus Jarrett.
Analistul juridic a adăugat că aceasta ar putea fi acuzată penal pentru răspândire de informații false, în funcție de „cum au fost furnizate informațiile și cui”.
„Sper ca declasificarea de către președinte să facă lumină asupra acestui lucru, deoarece pare să fie vorba de o conspirație criminală”, a adăugat Gregg Jarrett.
Fostul manager de campanie al lui Trump, Corey Lewandowski, s-a întrebat când foștii înalți oficiali din domeniul securității naționale, din perioada Obama, vor fi trași la răspundere.
„Când (fostul director FBI James) Comey, (fostul director al comunității de informații James) Clapper și (fostul director CIA John) Brennan, tipii care au făcut cea mai mare infracțiune din istoria Americii, vor fi trași la răspundere?”, a spus el.
„Există două justiții în țara asta: una, dacă ești suporter al lui Donald Trump, și atunci toate legile sunt împotriva ta, și alta, dacă ești un suporter al lui Hillary Clinton, și atunci te-ai scos.”