Dominația clubului FC Barcelona în LaLiga. O istorie a simbolului cultural din Catalonia

Dominația clubului FC Barcelona în LaLiga. O istorie a simbolului cultural din Catalonia Emblemă FC Barcelona. Sursă foto- wikipedia

Barcelona este foarte cunoscută pentru stilul său unic de joc, cunoscut sub numele de „tiki-taka”. Acesta reprezintă un sistem bazat pe posesie și pase scurte foarte rapide. În ceea ce privește stadionul, Camp Nou este unul dintre cele mai voluminoase și mai impresionante stadioane din lume. Acesta dispune de o capacitate de peste 99.000 de locuri.

În prezent, valoarea clubului FC Barcelona este estimată la aproximativ 925 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai valoroase cluburi de fotbal din lume. O influență semnificativă în valoarea clubului este brandul FC Barcelona. Ca urmare, brandul este un activ intangibil, dar extrem de valoros.

Pentru sezonul 2024-2025, Barcelona se află într-o cursă palpitantă în ceea ce privește câștigarea LaLiga. După ce a trecut printr-o perioada dificilă de tranziție, Barcelona este pregătită să cucerească această competiție prestigioasă.

Începuturile clubului FC Barcelona

Chiar înainte de a schimba peisajul fotbalistic prin inventarea stilului de joc tiki-taka, FC Barcelona a fost cunoscută pentru fotbalul său simpatic și foarte vizionabil, care părea să producă întotdeauna rezultate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De-a lungul istoriei sale lungi și de mare succes, FC Barcelona a câștigat o mulțime de titluri în La Liga, precum și trofee în Copa del Rey. De altfel, la acestea se pot adăuga Ligile Campionilor și Cupele Cupelor. Fiind unul dintre cele mai bogate și mai populare cluburi din lume, își poate permite să fie deținut și finanțat exclusiv de proprii suporteri.

Copa del Rey. Sursă foto- wikipedia

Copa del Rey. Sursă foto- wikipedia

Încă de la înființarea sa, Barcelona a fost un simbol major al Cataloniei și al culturii sale, după cum o demonstrează motto-ul său, care spune „Mai mult decât un club” (Mes que un club).

În 1899, pionierul fotbalului Joan Gamper a decis că dorește să formeze un club de fotbal. După ce alți unsprezece entuziaști au răspuns la anunțul său din ziar, visul a devenit realitate și s-a născut Barcelona.

Noul club și-a început călătoria cu destul succes. Asta după ce a pierdut în fața Bizcaiei finala ediției inaugurale a Copa del Rey în 1902, Barcelona și-a revenit în stil mare, câștigând competiția de opt ori între acea dată și 1928.

Prima epocă de aur a echipei

Prima epocă de aur a clubului a avut loc în anii 1920. Clubul a dominat Campionat de Catalunya și Copa del Rey cu Paulino Alcantara ca prim mare marcator.

În 1929, Barca a câștigat La Liga inaugurală, înainte de a intra într-o perioadă de declin din cauza conflictelor politice continue din țară. Astfel, în cele din urmă au devenit atât de mari încât au dus la izbucnirea Războiului Civil Spaniol și la începutul regimului lui Franco.

Perioada petrecută de Gamper în Barcelona s-a încheiat brusc după ce a fost deportat din Spania din motive politice. Câțiva ani mai târziu s-a sinucis. Josep Sunyol devenise noul director al FC Barcelona. Acesta era un politician de stânga, iar acest lucru avea să conducă în cele din urmă la moartea sa, fiind executat de regimul franchist în 1938.

Echipa FC Barcelona. Sursă foto- instagram

Echipa FC Barcelona. Sursă foto- instagram

În timp ce viața sub Franco se dovedea dificilă din punct de vedere politic clubul a fost de fapt forțat să își schimbe numele în „Barcelona Club de Futbol”. Numele suna mai puțin catalan și mai puțin anglos, iar culorile catalane au fost îndepărtate de pe stemă. Cu toate acestea, următoarele două decenii au fost de succes pentru club.

Realizările clubului FC Barcelona

În perioada 1942-1957, Barcelona a câștigat cinci titluri în La Liga și cinci trofee Copa del Rey. După mutarea pe Camp Nou, recent construit, oficialii clubului au decis să întoarcă pagina și să-l numească pe Helenio Herrera în funcția de antrenor. Sub îndrumarea lui Herrera, Barcelona a câștigat două La Ligas consecutive și o Copa del Rey în următorii trei ani.

Chiar dacă Barcelona a intrat în istorie devenind prima echipă care a învins-o pe Real Madrid în Cupa Europei. Anii 60 au fost în general o perioadă dezamăgitoare pentru suporterii clubului.

Cu Di Stefano în floarea vârstei, Real Madrid a fost pur și simplu un adversar prea puternic. Astfel, fără fostul star Kubala, Barcelona, a trebuit să se mulțumească cu două trofee Copa del Rey. În mod ironic, aceasta s-a dovedit a fi o temă comună în anii următori.

În 1973, starul olandez Johan Cruyff s-a alăturat clubului și a fost unul dintre motivele pentru care echipa a reușit să cucerească titlul La Liga în 1974. Acesta reprezentase primul titlu câștigat în zece ani. Așteptarea următoarei victorii în campionat avea să dureze din nou  zece ani. Atunci echipa condusă de Terry Venables avea să câștige un nou titlu.

Totuși, această epocă nu a fost numai sumbră pentru Barcelona. Colecția de trofee a continuat să crească rapid, deoarece Barca a avut mult mai mult succes în competițiile de cupă. În această perioadă, Barcelona a câștigat patru Copa del Reys și două Cupe ale Cupelor.

La Masia, academia care l-a format pe Lionel Messi

În 1979, Cruyff a venit cu ideea de a înființa o academie de fotbal care să funcționeze după aceleași principii ca celebra Academie de tineret Ajax. Propunerea sa a fost în cele din urmă acceptată, iar o veche clădire de țară numită La Masia a fost transformată în sediul central al Academiei.

Academia La Masia. Sursă foto- instagram

Academia La Masia. Sursă foto- instagram

În anii următori, La Masia a devenit cea mai venerată academie de fotbal din întreaga lume, cunoscută atât pentru organizarea sa imaculată de sus în jos, cât și pentru numeroșii jucători care au trecut prin ea și au devenit vedete. Lista tinerilor crescuți la „La Masia” îi include pe Josep „Pep” Guardiola, Cesc Fabregas, Gerard Pique și Lionel Messi.

Anul 1988 se remarcă prin întoarcerea lui Cruyff la Barcelona, de data aceasta în calitate de manager. El și-a demonstrat imediat ochiul pentru talente prin alcătuirea așa-numitei „Dream Team”. Astfel, a combinat jucători autohtoni precum Josep „Pep” Guardiola și Txiki Begiristain cu vedete internaționale precum Michael Laudrup, Romario și Hristo Stoichkov. Poate chiar mai important, filozofia fotbalistică pe care Cruyff a adus-o cu el la club a servit drept punct de plecare pentru ceea ce avea să devină mai târziu sistemul tiki-taka. Sub conducerea lui Cruyff, Barcelona a câștigat patru titluri consecutive în La Liga. Precum și două trofee Copa del Rey, o Cupă a Cupelor și primul trofeu al Cupei Europene.

Revista presei
Pasajul. Volumul 2