Domicilii schimbate prin mica publicitate părinții care au vrut să-și vadă copiii boboci la „Jean Monnet”

Domicilii schimbate prin mica publicitate părinții care au vrut să-și vadă copiii boboci la „Jean Monnet”

Cunoscut drept cel mai „de fi țe” colegiu din București, Liceul Teoretic Jean Monnet pare să-și fi pierdut din strălucire anul acesta. Ieri, dis-de-dimineață, zona a fost asfi xiată, ca la fi ecare început de an școlar, de limuzine scumpe, însă discrepanțele fi nanciare dintre elevi par să se mai fi atenuat. Mulți părinți au driblat legea și, prevalându-se de câte o viză de fl otant găsită prin intermediul anunțurilor de mica publicitate sau dobândită de la prieteni, au reușit să-și înscrie odraselele la Jean Monnet, deși liceul nu era arondat în zona locuințelor lor. Pentru copii, însă, micile tertipuri din culisele învățământului românesc n-au contat. Îmbrăcați în uniforme, fără pertenții, fără să epateze, fără telefoane mobile sau tablete, au pășit cu încredere spre noul an școlar. Prin ochii lor lumea se vede cu totul altfel, iar astăzi e cea mai importantă zi din viață

Zeci de copii, părinți și bunici, încărcați cu flori și plini de voie-bună, au luat cu asalt liceul încă de la ora 8.30. Până și claxoanele provocate de ambuteiajele din fața Liceului au fost acoperite de strigătele celor mici, iar toamna, care le-a pregătit tuturor o dimineață perfectă, și-a oprit, pentru o clipă, cursu-i firesc, întinerind alături de cârdul de copii care nu mai contenea să se frământe.

Cei mai emoționați au fost, cu siguranță, „piticii” de la clasa zero care, sub supravegherea detașamentelor de părinți, au privit uimiți festivitatea de deschidere a noului an școlar, dar fără să înțeleagă mare lucru. Printre băiețeii și fetițele care se ascundeau în spatele părinților cu lacrimi în ochi, câteva „zvârlugi” imitau jocurile copilăriei, sporind și mai mult haosul.

Țipete, exclamații, interjecții... Nici ceremonia nu s-a ridicat la pretențiile unei școli de prim rang. Din cauza faptului că stația de amplificare era defectă, dar și a hărmălaiei din curte, nu s-a prea auzit nici cuvântul directoarei, - care a elogiat rezultatele la bacalaureat, unde 95% dintre elevi au promovat în sesiunea trecută - nici rugăciunea preotului care îi îndemna pe elevi la toleranță, iar imnul național a trecut complet neobservat. Practic, au fost mai mulți bunici și părinți decât copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liceu cu faimă, cheltuieli pe măsură

După ceremonia de deschidere, toată lumea, cu mic cu mare, s-a bulucit în spațiile special pregătite pentru copiii din clasa pregătitoare. „Sunt amenajate de noi, de părinți”, îmi spune o mămică. Înăuntru, atmosfera e de basm. Baloane de toate culorile, jucării de toate felurile, creioane, carioci...”Uite caietele de lucru!”, îmi atrage ea atenția. „Trebuie să le tragem tot noi la xerox, pe banii nostri. Copiii nu au teme pentru acasă, așa că rămân aici.” Cei mici se așază câte doi la o măsuță. „Și rechizitele sunt cumpărate tot de noi”, mă abordează un bunic. „Tot ce vedeți, creioane, carioci, baloane, toate rechizitele... Până și tricourile de pe ei, cu Minnie Mouse și Mickey Mouse... Eu leam zis să n-o aducă aici (n.r. - pe nepoata) dar ce, m-am putut înțelege cu maică-sa?”.

Educatoarea îi anunță pe cei prezenți că toate rechizitele rămân la școală și că, într-adevăr, nu există teme pentru acasă. Cei mici abia dacă se văd. „Uiteo pe a mea. 600 de lei m-a costat uniforma. Nu-i așa că îi stă drăguț?”. „De ce ați vrut neapărat s-o aduceți aici?”, întreb. „Doamne-ferește s-o duc pe la vreo școală de cartier. Acolo s-ar distruge... Iar de particulară navem bani”.

Din nou, fără manuale

La clasele mai mari, aceleași probleme ca în trecut. Nu sunt manuale! Anul trecut, la clasa a patra acestea au ajuns abia la sfârșitul ultimului semestru. Dintre elevii claselor de liceu, puțini au catadicsit să apară, iar cei care, totuși, au venit, au stat în pâlcuri la taclale, retrași, povestindu-și cu patos secvențe din vacanță. La plecare, privirile stresate, obosite ale părinților, ascundeau resemnarea după eșecul total al festivității, lipsit de orice urmă de solemnitate care să-i facă pe copii să simtă, cu adevărat, emoția primei zile de școală.

Klaus Iohannis a mers la Alba-Iulia

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni dimineață, la festivitatea de deschidere a anului școlar preuniversitar 2018-2019, la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba-Iulia. „Dacă după Marea Unire, autoritățile și oamenii de cultură s-au mobilizat pentru a organiza un sistem educațional adecvat noii țări, ultimii ani nu au beneficiat de același nivel de consens sau efort. Reformele au stat mai degrabă sub deviza «un pas înainte și doi înapoi». Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice și competiția economică globală ne obligă să fim inovatori și să ne adaptăm în permanență, inclusiv prin asigurarea unui proces educațional de calitate”, a declarat Klaus Iohannis ieri.

Președintele a adăugat, ironic, că „avem și o meteahnă, numită reformita”. El a explicat faptul că legile din Educație se schimbă prea des, iar profesorii și părinții nu pot face față acestora.

Ministrul Educaţiei, nimic despre manualele pline de greşeli 

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a transmis, ieri, un mesaj cu ocazia deschiderii noului an şcolar. „Nevoia de cunoaştere este una vitală în zilele pe care le trăim şi, de aceea, suntem profund preocupaţi să asigurăm şanse egale la educaţie tuturor copiilor din România. Elevii claselor I-VI beneficiază, din acest an şcolar, de manuale noi. Mai mult, elevii vor avea manuale noi pentru 26 de discipline la care nu au existat manuscrise în ultimii 20 de ani. Alături de colegii din Guvern, am depus toate eforturile pentru ca profesorii să primească, încă din luna martie 2018, salarii mai mari. În plus, am decis să fie plătiţi şi pentru munca extraordinară pe care o depun în organizarea olimpiadelor, iar pentru cadrele didactice implicate în organizarea examenelor naţionale am majorat cu 60% sumele pe care le primesc pentru această activitate”, a afirmat Popa, fără a menţiona nimic despre scandalul din jurul manualelor pline de greșeli.

Viorica Dăncilă spune că școala reprezintă o „prioritate națională” 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis un comunicat cu ocazia deschiderii anului şcolar 2018-2019. Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia începerii noului an şcolar: „Actul de educație este fundamental pentru evoluția oricărei societăți, este crucial pentru dezvoltarea României. Pentru elevi, noul an școlar reprezintă studiul unor noi materii, descoperirea unui nou mod de a relaționa cu informațiile, precum și cu cei din jur. Pentru cadrele didactice, începutul anului școlar este un prilej de revedere sau cunoaștere a elevilor, de inovare în predare, precum și de bucurie în fața a noi provocări. Pentru decidenți, această ocazie întruchipează efectele palpabile ale măsurilor asumate și este o hârtie de turnesol care susține crearea altor programe și politici în domeniu. Dascălii au responsabilitatea imensă și privilegiul deosebit de a forma mințile celor din fața catedrei, de a le insufla curajul să gândească dincolo de standarde și de a modela personalități ale unor viitori adulți. De aceea, Guvernul pe care îl conduc sprijină mentorii din educație și elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, prin resurse alocate de la bugetul de stat care să asigure veniturile și infrastructura necesară unui sistem de învățământ performant. Sunt conștientă că în ceea ce privește învățământul - această prioritate națională, alături de sănătate –am parcurs etape importante, dar esențiale sunt cele care vor urma. România poate face pași susținuți în dezvoltarea sa ca furnizor al unui sistem de educație de calitate, modern, în acord cu tendințele europene și care să răspundă provocărilor pieței muncii. La acest nou început, copiilor și tinerilor le doresc să se bucure de cunoaștere, părinților să fie mândri de reușitele lor, iar dascălilor să-și urmeze vocația!”