Domeniul în care suntem fruntașii Europei. Românii plătesc printre cele mai mari taxe pe muncă

Sursa: Arhiva evz

Românii plătesc printre cele mai mari taxe pe muncă din Europa, conform unor analize realizate de specialiștii din Marea Britanie.

România este statul cu în care se plătesc printre cele mai mari taxe pe muncă din lume. Nivelul de taxare pentru un salariat român este de 35% pentru contribuțiile sociale, asigurările sociale, și asigurările de sănătate. Lucrătorii din țara noastră plătesc cele mai mari taxe din lume pentru servicii de sănătate. Pe de altă parte, calitatea acestora este dintre cele mai scăzute, după cum relatează Antena 3.

Nu de puține ori, în ciuda contribuțiilor pe care le plătește, românii sunt obligați să scoată alți bani din buzunar, pentru a beneficia de serviciile unor clinici private.

O analiză arată că sarcina fiscală pe forța de muncă ne plasează pe primele locuri în Europa pe podium. Studiul publicat, zilele trecute, de compania Income Text, din Marea Britanie analizează nivelul de taxare în diferite state. Ancheta stabilește cu câți bani rămâne în mână un angajat care primește un salariu brut de 3.000 de euro. Conform informațiilor prezentate, cel mai ridicat nivel de taxare a muncii este în Lituania. Urmează România, pe locul doi, iar pe trei, imediat după noi, vine Portugalia. Salariații din aceste trei țări primesc cele mai mici salarii, din cauza taxării foarte ridicate

De partea cealaltă, printre cei care primesc mai mulți bani, la final de muncă, se situează și vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii.

Proiect legislativ de reducere a taxării forței de muncă

Nivelul ridicat de taxare a forței de muncă a stat la baza unui proiect de lege inițiat de USR. Acesta nu a fost agreat de PNL, motiv pentru care a fost abandonat.

Conform propunerii USR, impozitul pe venit urma să fie zero pentru salariul minim, iar nu 10%, cât este în prezent. Pe de altă parte, CAS (contribuția la pensie) urma să fie aplicată progresiv, cu scutire la plată până la 21 de ani. Ulterior, contribuțiile urmau să crească, cu câte 5% pe an, până la vârsta de 24 de ani, când ar fi atins o cotă standard de 25%.

Inițiativa USR-PLUS nu a fost îmbrățișată de partenerii PNL, din coaliția de guvernare, astfel că a fost abandonată.