Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Dom’ comisar Berbeceanu, este vremea să arătați că „ori sunteți golan, ori nu mai sunteți”
Dom’ comisar Berbeceanu, este vremea să arătați că „ori sunteți golan, ori nu mai sunteți”

Dom’ comisar Berbeceanu, este vremea să arătați că „ori sunteți golan, ori nu mai sunteți”

S-a întâmplat ceea ce mă așteptam să se întâmple: un polițist a împușcat aiurea un om. Desigur, faptul că tragedia s-a întâmplat „aiurea”, va deveni o certitudine oficială, doar când acest lucru va fi stabilit definitiv de o instanța de judecată. Inspirat de limbajul lemnos-ipocrit din comunicatele DNA, arăt din capul locului că activitatea mea jurnalistică nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Încurajat probabil de puterile sporite acordate, un polițist a răpus cu 6 (șase) focuri de armă un bolnav cronic aflat în evidențele clinicilor de psihiatrie. El era cunoscut de autorități cu manifestări patologice evidente, de acum câțiva ani, de când a intrat cu mașina în gardul Palatului Victoria.

După ce în anul 2016 a forțat perimetrul protejat militar al Guvernului României, instanța îl obligase la tratament medical psihiatric, deci apărea fără doar și poate în evidențele Poliției. A fost împușcat pentru că, doar cu chiloții pe el, înarmat cu o foarfecă, a atacat organele. Mai mulți polițiști făcând parte din mai multe „echipaje de ordine publică, sesizate prin intermediul numărului unic de urgență 112”, am citat din comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, nu au fost capabili să-l imobilizeze pe agresor.

Probabil că ancheta procurorilor va lămuri și motivul pentru care, deși echipajele știau că merg la un caz cu un bolnav psihic, la intervenție nu a fost prezent și un psiholog, care ar fi putut liniști victima.

Pentru cine nu știe, legea este cât se poate de limpede în privința uzului de armă, se trage doar când celelalte mijloace de înlăturare a pericolului prezentat de un agresor sunt epuizate, trasul se execută după somațiile legale și doar după un foc în plan vertical, iar următorul țintește rănirea.

Agresorul, repet, cunoscut și în evidențele poliției ca având probleme medicale de ordin psihiatric, constatate de o instanță de judecată, a atacat și rănit un polițist, alții au fugit după el și, incapabili să-l imobilizeze, l-au rănit, după care l-au împușcat mortal.

Lasă, dom`le, să fie fermi, mi s-ar putea replica, nu ai văzut ce este cu clanurile din cartierele deocheate? Ba da, aș răspunde, doar că acolo nu sunt fermi, iar asta din două motive. Unu, blaturile pe care le au cu clanurile astea, de pe urma cărora trăiesc bine mulți dintre polițiști, cu tot cu șefii lor – cine nu mă crede să revadă Cazul Caracal – și doi, pur și simplu de clanuri le este frică, acolo merg pe hârjoneală care se lasă cel mult cu niște vânătăi, prezentată apoi drept „intervenție fermă”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE