Evenimentul Zilei > Sport > Doliu. Un legendar hocheist s-a stins din viață. „Nu a mai existat un alt marcator la fel de prolific”
Doliu. Un legendar hocheist s-a stins din viață. „Nu a mai existat un alt marcator la fel de prolific”

Doliu. Un legendar hocheist s-a stins din viață. „Nu a mai existat un alt marcator la fel de prolific”

Unul dintre cei mai mari jucători de hochei din lume s-a stins din viață. Tragica veste a fost anunțată de fosta sa echipă, care a mai declarat că nu a mai existat un sportiv care să-l egaleze.

Canadianul Bobby Hull, legendarul jucător de hochei pe gheaţă al anilor ’60, a murit la vârsta de 84 de ani. Tragicul anunț a fost făcut de fosta sa echipă Chicago Blackhawks, formaţie din liga profesionistă nord-americană (NHL). El avea și porecla de „Golden Jet” din cauza părului său blond şi a vitezei pe gheaţă.

Acesta a câştigat Cupa Stanley în 1961 cu Blackhawks, devenind jucătorul cu cele mai multe goluri înscrise (604). „Generaţii de cetăţeni din Chicago au fost fascinate de şutul său unic, de viteza pe gheaţă şi de calităţile de coordonator ale lui Bobby”, a scris Chicago Blackhawks pe Twitter.

În 17 sezoane, între care 15 la Chicago Blackhawks, Bobby Hull a jucat 1.063 de meciuri, a înscris 610 goluri şi a realizat 560 de pase decisive, conform site-ului oficiala al NHL. „Nu a mai existat un alt marcator la fel de prolific în tot hocheiul”, a apreciat comisarul NHL, Gary Bettman. „Când Bobby Hull se pregătea să execute un şut, toţii fanii NHL se ridicau în picioare, iar portarii adverşi se pregăteau”, a mai spus Bettman.

Bobby Hull a câştigat de două ori trofeul pentru cel mai bun jucător al sezonului (MVP) în 1964-1965 şi 1965-1966 şi apoi un altul pentru cel mai bun marcator din NHL. El a fost și primul jucător de hochei care a semnat un contract de peste un milion de dolari.

Ambițios la hochei, violent în viața personală

Cu toate că avea un succes formidabil în hochei, el era foarte violent cu partenerele lui. În 1986, fostul jucător a bătut și un polițist. În 1998, acesta s-a remarcat şi pentru afirmaţii rasiste, după ce a spus pentru Moscow Times că populaţia de culoare din Statele Unite creşte prea repede şi că „Hitler avea idei bune”, dar „a mers puţin prea departe”.

Fostul sportiv, care a murit pe 30 ianuarie 2023, a avut și alte probleme cu legea, majoritatea din cauza scandalurilor cu fostele iubite.