Evenimentul Zilei > Monden > Doliu la vârful statului! Prima doamnă din timpul „anilor de fier” a murit
Doliu la vârful statului! Prima doamnă din timpul „anilor de fier” a murit

Doliu la vârful statului! Prima doamnă din timpul „anilor de fier” a murit

Doliu în Chile. Văduva fostului dictator chilian Augusto Pinochet, Lucía Hiriart, a murit la vârsta de 99 de ani. Anunțul a fost făcut joi de familia sa.  Hiriart era de mult timp retrasă din viața publică din cauza vârstei înaintate și a stării precare de sănătate, după ce a fost prima doamnă a Chile în timpul „anilor de fier”, în urma cărora au dispărut peste 3.000 de persoane.

Văduva fostului general Pinochet a murit

Văduva fostului general Pinochet, Lucía Hiriart, a decedat. Moartea ei pare să fi adus un fel de ușurare pentru mulți chilieni, deoarece în unele zone din Santiago au început să se audă claxoane, iar zeci de persoane s-au înghesuit în Plaza Italia, sensul giratoriu din capitală, care a fost epicentrul protestelor din octombrie 2019.

Moartea lui Hiriart atrage din nou lumina reflectoarelor asupra candidatului conservator la președinție José Antonio Kast, a cărui admirație pentru fostul dictator i-a adus suficiente voturi pentru a câștiga primul tur, dar pare să sperie și restul sprijinului de care are nevoie pentru a-l învinge pe Gabriel Boric, o speranță de stânga, în turul doi de duminica viitoare.

Cine a fost Lucía Hiriart, unul dintre simbolurile dictaturii civico-militare din Chile

Se spune că Hiriart a avut o influență puternică în guvernul militar al soțului său (1973-1990). Născută pe 10 decembrie 1922, într-o familie de stânga legată de elita politică și socială a Partidului Radical (care a condus Chile în anii 1940), Hiriart a sfârșit prin a deveni unul dintre simbolurile cele mai recunoscute ale sângeroasei dictaturi civico-militare care a terorizat țara sud-americană.

De asemenea, ea este amintită pentru caracterul său puternic, dominant și capricios, despre care se spune că era temută chiar de dictator. În mod ironic, Pinochet a murit chiar de ziua ei de naștere: 10 decembrie 2006.

Lucía Hiriart și Augusto Pinochet

Hiriart a fost cea care l-ar fi convins pe Pinochet să se alăture loviturii de stat din septembrie 1973 care l-a răsturnat pe președintele Salvador Allende, într-un moment în care generalul nu făcea parte din conspirație și totuși avea sprijinul lui Allende.

„Nu ar fi existat Pinochet fără Lucia Hiriart”

Hiriart a avut, de asemenea, un rol esențial în cariera militară a lui Pinochet. Tatăl ei a fost senator și ministru de interne sub conducerea lui Juan Antonio Ríos în 1944. Se spune că el ar fi jucat un rol în promovarea lui Pinochet, în ciuda unei performanțe academice și profesionale destul de modeste.

„Nu ar fi existat Pinochet fără Lucia Hiriart”, a declarat pentru Efe jurnalista Alejandra Matus. Ea a scris biografia neautorizată Doña Lucía. „În psihologia ei era un fel de monarhie în care ea era regina și Pinochet regele”, a mai spus Matus.

Conacul ei din Santiago, plătit din fonduri publice, arată cine era soția lui Pinochet cu adevărat. Cu fostul general, Lucia Hiriart a avut cinci copii: Augusto Osvaldo, María Verónica, Inés Lucía, Jacqueline Marie și Marco Antonio.