FW de Klerk, fostul președinte al Africii de Sud și ultimul alb care a condus țara, a murit la vârsta de 85 de ani. De Klerk, care a fost și o figură cheie în tranziția națiunii către democrație, a fost diagnosticat cu cancer anul acesta, a declarat un purtător de cuvânt.
În 1990, el a anunțat că îl eliberează pe liderul anti-apartheid Nelson Mandela.
Potrivit anunţului oficial făcut de purtătorul de cuvânt „Fostul președinte FW de Klerk a murit pașnic în casa sa din Fresnaye (Cape Town) în această dimineață, în urma luptei sale împotriva cancerului mezoteliom”.
Mezoteliomul malign este o formă rară de cancer care începe în mezoteliu - un strat subțire, protector de celule care căptușește peretele cavității toracice și abdominale, dar și majoritatea organelor interne, inclusiv plămânii și inima.
Frederik Willem de Klerk a fost șef de stat între septembrie 1989 și mai 1994
Fostul președinte al Africii de Sud, Frederik Willem de Klerk a fost președintele sud-african care a demantelat sistemul de segregare rasială apartheid în această țară și l-a eliberat pe Nelson Mandela, dar și pe alți activiști sud-africani care se opuneau acestui sistem.
De Klerk, un personaj emblematic în evenimentele de la anilor 1990, când Africa de Sud a făcut trecerea la democrație și a renunțat la sistemul de segregare rasială apartheid, a fost președinte al Africii de Sud între 1989 și 1994.
El a împărțit Premiul Nobel pentru Pace cu domnul Mandela în 1993
Guvernul său a organizat primele alegeri cu vot universal în 1994, câștigate de Mandela și de Congresul Național African. Pentru rolul său în aceste evenimente, De Klerk a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993, alături de Mandela.
FW de Klerk a preluat de la PW Botha șeful Partidului Național în februarie 1989 și în anul următor a anunțat că va elimina interdicția partidelor care includeau Congresul Național African al dlui Mandela (ANC).
Acțiunile sale au contribuit la sfârșitul erei apartheid-ului Africii de Sud și a devenit unul dintre cei doi vicepreședinți ai țării după alegerile multipartide din 1994, în care Mandela a devenit președinte.
Cu toate acestea, rolul său în tranziția la democrație a fost întotdeauna foarte contestat. Anul trecut, el a fost implicat într-un scandal în care a fost acuzat că a minimalizat gravitatea apartheidului . Ulterior, el și-a cerut scuze cu privire la chestiune, informează BBC.