Doliu în muzica românească. Cine a fost George Nicolescu, solistul nevăzător

Doliu în muzica românească. Cine a fost George Nicolescu, solistul nevăzător Sursă foto: Facebook

S-a stins din viață solistul George Nicolescu, cunoscut pentru crearea imnului echipei Petrolul Ploiești. Acesta a plecat dintre noi la vârsta de 74 de ani.

A murit maestrul George Nicolescu

Anunţul despre moartea lui George Nicolescu a fost făcut marţi de artistul Andrei Păunescu.

„S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea. Abia împlinise 74 de ani pe 12 martie. 'Viaţa noastră unde e, viaţa noastră ce-aţi făcut cu ea?'", a scris pe Facebook Andrei Păunescu.

Și compozitorul Ionel Tudor a adus un omagiu la trecerea în neființă a artistului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„S-a stins din viaţă George Nicolescu... Vocea de aur care a lansat celebrul cântec 'Eternitate', de George Grigoriu. Drum lin către stele, în eternitate, George!'', a afirmat Ionel Tudor.

George Nicolescu

Sursă foto: Facebook

Cine a fost George Nicolescu

Solistul de muzică ușoară George Nicolescu s-a născut pe 12 martie 1950, în Ploiești, județul Prahova.

Chiar dacă avea un defect de vedere, acest lucru nu l-a împiedicat să își facă studiile. A urmat Școala pentru Pacienții cu Ambliopie din București între 1957 și 1959, apoi gimnaziul și liceul la Școala pentru Orbi din Cluj între 1968 și 1972.

În 1970, a obținut premiul I la Festivalul "Tinerețe pe portativ", desfășurat la Cluj. Începe colaborarea sa cu compozitorul George Grigoriu. În 1973, lansează primul său șlagăr, intitulat "Eternitate", iar în 1974 apare pe un disc mic intitulat "Și cântau mandolinele", care include patru șlagăre compuse de George Grigoriu.

Ce studii a urmat

A absolvit Facultatea de Limbi Romanice, specializarea Franceză-Română, iar din 1977 a început să predea limba franceză la o școală pentru nevăzători din Buzău, unde a activat până în 1985. În paralel, a fost implicat în Cenaclul "Flacăra", iar din 1985 a devenit solist vocal al Casei Tineretului din Buzău. După 1989, a fost membru al trupei de cântăreți nevăzători "Optimiștii" pentru o perioadă scurtă, între martie și noiembrie 1990.Din discografia sa mai menţionăm: 'Ordinea de zi' (1984) şi 'Prefă-te inimă în stea' (1989). S-a pensionat în 1992, de atunci participând ocazional la unele spectacole.

În 2002, a revenit în atenția publicului prin colaborarea cu trupa "Unu" la single-ul "Cântec pentru sănătatea ierbii". De asemenea, a interpretat împreună cu Jorge melodia "Îndrăgostit".

În decembrie 2007, a lansat albumul "Muzică ușoară...lăutărească", în care a colaborat cu muzicieni renumiți precum Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu și Corina Chiriac. Cea mai recentă piesă a sa, "Viața-i de vină", a fost lansată în 2012, în colaborare cu Shift.

George Nicolescu are doi copii.