Doliu în muzica românească. A murit un cunoscut compozitor

Doliu în muzica românească. A murit un cunoscut compozitor Sursa foto: Arhiva EvZ

Unul dintre cei mai iubiți și premiați artiști din România, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a murit la 87 de ani. Toată viața și-a dedicat-o muzicii.

Compozitorul Nicolae Brânduş a murit la vârsta de 87 de ani. A fost onorat cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române, în 1977, și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, în anul 2004. A fost un cunoscut autor de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, muzică de cameră, vocală şi corală, avându-i ca profesori pe Paul Constantinescu, Tudor Ciortea şi Anatol Vieru. Astfel, a participat la cursurile Şcolii de la Darmstadt - Ferienkurse für Neuemusik şi la cursurile de perfecţionare din Aix-en-Provence.

A murit compozitorul Constantin Brânduș

Studiile preuniversitare le-a finalizat în 1982 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Între 1992 și 2004 a fost profesor al Catedrei de Muzică de Cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De asemenea, a fost redactor al revistei „Muzica”, preşedinte al Secţiunii Naţionale Române a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană/ SNR-SIMC, între 1994-2002.

De-a lungul anilor a avut o intensă activitate de pianist-concertist pe scenele naţionale şi internaţionale precum Elveţia (1956), Bulgaria (1958, 1967), R.D. Germană (1960), Ungaria (1964), Cehoslovacia (1964, 1966), Franţa (1969).

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1985 a mers la Paris cu un proiect de cercetare muzicală, iar în 1996, a realizat în Franţa, la Bourges, o lucrare de muzică electronică în cadrul Grupului de muzică experimentală Bourges (GMEB).

Laureat al Premiului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1974, 2002, 2005), Nicolae Brânduș a mai fost distins cu Premiul III la Concursul internaţional „George Enescu” de la Bucureşti (1958), Premiul III la Concursul internaţional al Festivalului mondial al tineretului de la Helsinki (1962) și cu Ordinul Meritul Cultural cl. IV (1968).

Sursa: Societatea Culturală

A fost unul dintre cei mai premiați artiști din domeniul muzical din România

În anul 2008, Nicolae Brânduș a câștigat o bursă George Enescu acordată, la Cité Internationale des Arts din Paris, de Institutul Cultural Român. Șapte ani mai târziu, a primit Premiul pentru creaţie în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor Anuale ale revistei „Actualitatea Muzicală”.

De asemenea, în 2020 compozitorul a obţinut Premiul 1 pentru lucrarea „X Fatum van B”, la concursul „Quoting Beethoven” organizat cu ocazia celei de a 250-a aniversări a naşterii lui Ludwig van Beethoven de către Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Săptămâna Sunetului şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în parteneriat cu CIMEC.ro şi cu Centrele culturale germane din Braşov, Sibiu şi Timişoara, potrivit radioromaniacultural.ro.