Doliu în lumea presei sportive. Unul dintre cei mai iubiți cronicari a murit după ”un secol de decență”

Doliu în lumea presei sportive. Unul dintre cei mai iubiți cronicari a murit după ”un secol de decență”Doliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Cineva a scris pe o rețea de socializare a că Radu Cosașu a murit după un ”un secol de decență”. Decesul gazetarului a fost anunțat chiar de redacția Gazeta Sporturilor, acolo unde acesta a continuat să scrie editoriale, până în luna februarie a acestui an.

Deși avea 92 de ani, sănătatea i-a permis să urmărească activ lumea sportului românesc și chiar să scrie editoriale pentru Gazeta Sporturilor.

În ultimele două luni a început să se simtă tot mai rău, Radu Cosașu fiind permanent internat la Spitalul Elias.

A ajuns unul dintre cei mai legendari jurnaliști sportivi, chiar dacă regimul comunist l-a considerat un ”element nesănătos”, având ”origini sociale” care nu se potriveau cu politica noile orientări politice.

Radu Cosaşu a debutat în presă, în 1947 la Revista elevilor. Un an mai târziu, în 1948, a început să lucreze oficial, ca și redactor la Scânteia Tineretului, de unde a fost concediat în 1950, din cauza ”originii nesănătoase”.

I-a părut rău că nu va mai putea scrie

Mai tânărul confrate în ale jurnalismului, Andrei Crăciun a scris un mesaj despre ultimul dialog pe care l-a avut cu Radu Cosașu.

„Pe 23 februarie, într-o zi de joi, s-a simțit rău. La spital i-au dat cincizeci la sută șanse de supraviețuire. A supraviețuit, cum să nu supraviețuiască tocmai Radu Cosașu, care a dat literaturii române cel mai frumos cuvânt dintre toate: supraviețuirile. L-am vizitat la Terapie Intensivă și, în încăperea aceea cu oameni conectați la aparate, Radu Cosașu mi-a cerut ziare. Mai avea puțină voce și cu ea mi-a cerut ziare. Era firește îngrijorat că povestea lui a ajuns la sfârșit. Dar nu sfârșitul vieții ca atare îl întrista, ci altceva, mult mai grav: faptul că nu o să mai poată scrie niciodată. Acest gând îl îngrozea, îl tortura: ziua în care să nu mai poată ține un creion în mână venise și i se părea insuportabilă. Ce mă fac, băiete? Ce mă fac?!”, a relatat Andrei Crăciun.

A început să scrie în anul 1947

Radu Cosașu a început să scrie de la vârsta de 16 ani, el fiind născut în anul 1931.

„M-au dat afară de la Scânteia tineretului şi din presă fiindcă m-am pronunţat împotriva cenzurii. Dar nu m-au eliminat ca evreu, ci ca javră mic-burgheză! Într-un fel însă, m-au eliberat, ca şi pe Mazilu, pe Fănuş, pe Ţic şi pe alţii, pentru că m-au silit să fantazez, să mă dedic literaturii. Culmea ironiei, m-a scos din presă Leonte Răutu, şeful de-atunci al propagandei, el însuşi evreu!”, spunea Radu Cosaşu, în 2010, într-un interviu.

Din 1953, jurnalistul a fost reangajat la Scânteia Tineretului, iar de-a lungul vieții lui a scris la Sportul, dar și la alte ziare cu profil sportiv, după 1989.

Pe lângă viața de cronica, Radu Cosașu a scris și literatură fiind autorul unor volume publicate la vremea respectivă, precum  „Energii”, „Nopțile tovarășilor mei” sau romanul „A înțelege sau nu”, potrivit RomâniaTV.

Ne puteți urmări și pe Google News