Evenimentul Zilei > Actualitate > Doliu în lumea actoriei. Sanda Toma s-a stins din viață. A primit aplauze până în ultimul moment
Doliu în lumea actoriei. Sanda Toma s-a stins din viață. A primit aplauze până în ultimul moment

Doliu în lumea actoriei. Sanda Toma s-a stins din viață. A primit aplauze până în ultimul moment

Teatrul românesc a mai pierdut un om valoros. Sanda Toma s-a stins din viață. Aceasta a avut o carieră impresionantă și fani în toată lumea. Rolurile ei vor rămâne în sufletul telespectatorilor.

Sanda Toma, o legendă a teatrului din România, s-a stins din viață la 88 de ani. Tragica veste a fost anunțată de Teatrul de Comedie din Bucureşti, instituția culturală în care s-a bucurat de ultimele aplauze.

„Anunțăm cu regret încetarea din viață a actriței Sanda Toma, unul dintre membrii cei mai importanți ai familiei Teatrului de Comedie”, au transmis reprezentanții instituției pe Facebook.

Sanda Toma s-a născut în 27 octombrie 1934, la București, a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoș și, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări și căutări între Politehnică și Litere, Sanda Toma a intrat la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care l-a absolvit, la clasa profesoarei Aura Buzescu.Ea a debutat în 1956 la Teatrul Național din Craiova, instituție în care a jucat juca până în 1958, apoi a revenit la București, ca actor angajat al Teatrului Național până în 1960.

A lăsat o carieră impresionantă în urma sa

Sanda Toma a jucat în mai multe spectacole îndrăgite de public și și-a respectat cu sfințenie meseria.

Sursă Youtube

„În 1961, la invitația lui Radu Beligan, intră în echipa Teatrului de Comedie unde, până în 1994 va fi un model de profesionalism, de conduită și de calitate umană. După rolul Diana din spectacolul de inaugurare a teatrului, Celebrul 702, Sanda Toma face parte din distribuțiile tuturor spectacolelor de succes ale Comediei: Umbra de Evghenii Șvarț, Troilus și Cresida de W. Shakespeare, regia David Esrig; Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw, regia Radu Penciulescu; Rinocerii de E. Ionesco, Cher Antoine de Jean Anouilh, O noapte furtunoasă de I.L Caragiale, Mutter Courage de B. Brecht, Trei Surori și Livada de vișini de A.P. Cehov – în regia lui Lucian Giurchescu, sau în Harold și Maude de Collin Higgins, regia Sanda Manu. Revine, în 2011, pentru rolul Celine din Învață-mă, Celine de Maria Pacome, regia Lucian Giurchescu”, au transmis reprezentanții teatrului.

Conform acestora, la Teatrul Național din București a jucat în spectacole create de Sică Alexandrescu (Hangița de Goldonu, Titanic Vals de Tudor Mușatescu), Ion Finteșteanu (Tartuffe de Molière), Ion Cojar (Așteptând la arlechin de Noel Coward) și Alexandru Tocilescu (Comedie roșie de Constantin Turturică).

„În spectacolele regizorului David Esrig, Sanda Toma a primit confirmarea timpurie dar și decisivă în teatru, prin elogiile aduse de însuși dramaturgul E. Ionesco cu prilejul reprezentației cu „Rinocerii” de la Teatrul Națiunilor din Paris. Nu au lipsit, desigur, elogiile celor mai importante reviste de specialitate din România și de peste hotare, iar definitoriu pentru arta actoricească a Sandei Toma rămâne titlul unui articol referitor la „Troilus și Cresida”, din revista pariziană „Arts”: O lecție de teatru venită din România” (Gilles Sandier, Arts, 24 mai, 1965)”, mai spun reprezentanții teatrului.