Fotbalul românesc este, de ieri, mai sărac. Nicolae Rainea, cel mai important arbitru al țării, a decedat, în cursul dimineații, la Galați, la vârsta de 81 de ani.

Rainea a fost internat la sfârșitul săptămânii trecute la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean „ Sfântul Apostol Andrei”, iar com plicațiile pulmonare și cardiace severe i-au fost fatale.

Două degete amputate

Anul trecut, lui Nicolae Rainea îi fuseseră amputate două degete de la piciorul drept, din cauza unor răni netratate corespunzător. Supranumit „Locomotiva din Carpați”, Rainea este cel mai titrat arbitru român, iar în cariera sa de „central” a condus circa 1.000 de partide, dintre care 267 de meciuri în Divizia A și 115 pe plan internaţional.

Este un Gheorghe Hagi al arbitrajului autohton și, la fel ca „Regele”, a participat la trei ediții de Campionat Mondial. Nicu Rainea a fluierat la turneele din 1974, 1978 și 1982. De asemenea, a condus finala Europeanului din 1980.

A debutat în 1959

Nea Nicu, așa cum îi s p u n e a u apropiații, a îmbrățișat cariera de arbitru în 1959, iar după trei ani a fost promovat în lotul divizionar. Debutul pe prima scenă a fotbalului românesc a fost în 1965. După doi ani, Rainea avea deja cusut pe piept ecusonul FIFA. După o carieră prodigioasă, Rainea a decis ca în 1984 să se retragă din arbitraj și a devenit observator și președinte al Asociației Județene de Fotbal Galați. A mai a fost membru şi preşedinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Celui mai titrat arbitru al României i-au fost acordate și distincțiile de Cetățean de Onoare al municipiului Galați, Ordinul „Serviciul credincios în grad de cavaler” și Ordinul „Serviciul credincios în grad de ofițer”.

În ediția de sâmbătă, „Evenimentul zilei” vă va prezenta pe larg cariera fulminantă a marelui arbitru Nicolae Rainea.

CV Nicolae Rainea

S-a născut la data de 19 noiembrie 1933, la Brăila. Ca fotbalist a activat la formațiile Laminorul Brăila, Metalul Piatra Neamț și Constructorul Bârlad. În cariera de arbitru, Nicolae Rainea a oficiat finalele: CE (22 iunie 1980, RFG – Belgia, 2-1), Cupa Campionilor (25 mai 1983, Hamburg – Juventus, 1-0), Supercupa Europei (19 dec. 1978, Liverpool- Anderlecht, 2-1), Cupa UEFA (9 mai 1978, PSV – Bastia, 3-0).