Doliu în diplomație. Nicolae Ecobescu, fost ambasador al României, s-a stins din viață

Sursa foto: Dreamstime.com

Nicolae Ecobescu, diplomat de carieră şi fost ambasador al României, s-a stins din viață, astăzi, la vârsta de 91 de ani. Acesta a îndeplinit mai multe funcții importante și a scris o serie de articole științifice.

Nicolae Ecobescu s-a stins din viață, astăzi, la vârsta de 91 de ani. El a fost diplomat de carieră, membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României încă din anul 1959.

După o carieră impresionantă, în 1967 i s-a acordat gradul diplomatic de ambasador.

A îndeplinit numeroase funcții oficiale, cele mai importante dintre acestea fiind:

• Membru al delegațiilor României la opt sesiuni ale Adunării Generale a ONU, în intervalul 1959-1971; • Reprezentant permanent al României pe lângă Oficiul European al ONU, inclusiv instituțiile specializate ale Națiunilor Unite și Comisia Economică Europeană, având sediul la Geneva (1963-1969); • Șef al Delegației României în Comitetul celor 18 state pentru dezarmare (1967-1969); • Adjunct al ministrului Afacerilor Externe (1969-1973); • Șef al Protocolului de Stat al României (1973-1983); • Ambasador al României în Republica Elenă (1983-1990).

Ce funcții a avut Nicolae Ecobescu

În domeniul activităților științifice a avut următoarele funcții:

• Director de studii al Institutului Român de Studii Internaționale (IRSI) aflat sub egida Ministerului Afacerilor Externe și a Academiei Române (1992-2005); • Director și Editor al revistei IRSI - Romanian Journal of International Affairs (1995-2005); • Reprezentant al României și președinte al Consiliului de conducere al Centrului Internațional pentru Studii privind Marea Neagră (International Centre for Black Sea Studies) – Atena (1998-2003).

Nicolae Ecobescu a editat și scris mai multe articole științifice, volume în domeniul dezarmării, a drepturilor omului și a diplomației internaționale.

Între 2013-2022, diplomatul a coordonat și editat seria monumentală de 13 volume, elaborată cu mare strădanie și dedicație, împreună cu colegi diplomați și cercetători, sub titlul „România: Supravieţuire și Afirmare Prin Diplomaţie în Anii Războiului Rece”, potrivit Agepress.

El s-a implicat și în restaurarea drepturilor legale ale R.P. Chineze la ONU. „Participând în 1971 la cea de-a 26-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în calitate de șef al delegației române, am fost implicat în ansamblul activităților de susținere, în contactele diplomatice, a rezoluției privind restabilirea drepturilor legitime ale Republicii Populare Chineze la ONU, România fiind coautor la respectiva rezoluție. Am participat totodată la dezbaterile de fond asupra acestei chestiuni, care a deținut un rol central la respectiva sesiune.”, spunea el acum un an.