Evenimentul Zilei > Politica > Tentativă de lichidare a unui fost vicepremier. Numele acestuia a ieșit la iveală: „A fost o chestiune de război hibrid!”
Tentativă de lichidare a unui fost vicepremier. Numele acestuia a ieșit la iveală: „A fost o chestiune de război hibrid!”

Tentativă de lichidare a unui fost vicepremier. Numele acestuia a ieșit la iveală: „A fost o chestiune de război hibrid!”

După dezvăluirile referitoare la intoxicarea cu mercur a fostului ministru Doina Pană, s-a aflat că fostul vicepremier Ioan Rus a fost supus unei tentative de asasinat similare.

Gheorghe Iancu, fost candidat pentru funcția de judecător CCR, a declarat că un fost vicepremier a fost otrăvit. Declarația vine în contextul în care fostul ministru Doina Pană a mărturisit că a fost intoxicată cu mercur. Acesta nu a dat numele vicepremierului, dar analistul politic Bogdan Chirieac a spus că este vorba despre Ioan Rus. Acesta a fost tratat la o clinică austriacă, aceeași la care a fost și Victor Iuscenko, fostul președinte al Ucrainei.

Specialiștii austrieci au depistat substanța, aceasta nefiind administrată într-o concentrație letală:

„Substanța n-a fost într-o concentrație suficient de mare pentru a fi letală. Organismul lui a putut să lupte singur cu otrava. Într-adevăr, de acum 15 ani se știe acest lucru. Efortul specialiștilor români a fost inutil. A fost o chestiune de război hibrid.”, a declarat Bogdan Chirieac.

Doina Pană, fostul ministru al Apelor, a recunoscut ca a fost intoxicată cu mercur.

„Problema este veche şi nu aş fi intervenit. Eu nu acuz. Nu aş fi intervenit dacă nu era traficul de presă care duce în derizoriu o situaţie extrem de gravă. Eram ministrul Apelor şi Pădurilor în Guvernul Tudose, în 2017. Spre sfârșitul lui noiembrie, am început să mă simt foarte rău. Am mers la medic şi am aflat că aveam probleme foarte mari cu inima. Am urmat un tratament şi, cu toate astea, mă simţeam tot mai rău. Pentru că epuizasem toate analizele specifice, am fost trimisă într-un final să fac şi o analiză toxicologică. Pe 15 ianuarie 2018, din acea analiză, a reieşit intoxicaţie cu mercur cu o concentraţie mare.

Îmi depusesem demisia din Guvern, pentru că mă simţeam foarte rău, pe 3 ianuarie, şi nu am putut pleca până pe 29 ianuarie pentru că nu a semnat preşedintele Iohannis. Am depus plângerea la poliţie, la începutul lui februarie 2018. Nu am făcut plângerea cât eram încă ministru pentru că, în caz că se afla, ar fi dăunat imaginii României. Vă daţi seama, un ministru din Guvernul României otrăvit. Mai mult nu vă pot spune. Este o anchetă în derulare şi sper să îi prindă. Nu pentru mine. Pe mine m-a salvat Dumnezeu pentru că am aflat cauza ca să mă pot trata, altfel muream de infarct şi toată lumea zicea că de stres. Vreau să îi prindă ca să se sperie, să nu mai încerce şi cu alţii.”, a declarat Doina Pană.