Evenimentul Zilei > Social > Doina Gradea, la un pas de demitere. Rapoartele de activitate ale TVR au fost respinse în Parlament
Doina Gradea, la un pas de demitere. Rapoartele de activitate ale TVR au fost respinse în Parlament

Doina Gradea, la un pas de demitere. Rapoartele de activitate ale TVR au fost respinse în Parlament

Primul pas spre demiterea președintelui TVR, o prioritate declarată pentru coaliție, a fost făcut, joi, în comisiile parlamentare.

Comisiile pentru cultură au respins, joi, rapoartele de activitate ale Televiziunii publice pe 2017, 2018 şi 2019. Este primul pas pentru demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al TVR.

Rapoartele TVR au fost respinse în comisiile de cultură

Parlamentarii din comisii au respins rapoartele cu 13 voturi ‘pentru’ şi 7 ‘împotrivă’, anunță G4media. Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a afirmat, la începutul dezbaterilor, că odată cu aceste rapoarte ar trebui discutat şi raportul pe 2020, care a fost depus de asemenea.

„Dezbaterile sunt pe rapoartele pe 3 ani. Există şi raportul pe 2020. În mod normal, aceste rapoarte trebuie dezbătute împreună, altfel vom fi în situaţie imposibilă. În ceea ce priveşte rapoartele din anii anteriori, dacă picaţi toate rapoartele, va fi o situaţie legală ambiguă. Dacă un raport pe un an anterior va fi picat se poate găsi o cale de atac pe actele adoptate anterior de Consiliul de Administraţie”, a explicat senatorul PSD.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai, a precizat că cele două comisii nu au fost sesizate de Birourile permanente reunite cu privire la raportul pe 2020.

Doina Gradea: Votul este „o palmă” dată profesioniştilor din TVR

Rapoartele urmează să fie supune dezbaterii plenului reunit al Parlamentului. Dacă vor fi respinse în continuare, va fi numit un interimar la conducerea Televiziunii publice, a precizat Iulian Bulai. Înlăturarea controversatei Doina Gradea de la șefia televiziunii publice s-a aflat pe agenda coaliției de guvernare încă de la preluarea mandatului, după alegerile parlamentare din decembrie.

După respingerea rapoartelor, Doinea Gradea a afirmat că acest vot este „o palmă” dată profesioniştilor din Televiziunea română. Totuși, șefa TVR este contestată inclusiv din interiorul instituției pe care o conduce. În decembrie, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a solicitat Parlamentului deblocarea situaţiei din TVR prin demiterea Doinei Gradea din funcţia de preşedinte-director general.

Citește și Exclusiv. Instituțiile media de stat au fost trase la sorți. TVR ajunge la USR, PNL preia radio