Doina Gradea a anunțat că se întoarce la muncă. Fosta șefă a TVR preia conducerea instituției. "Let's rock!"

Doina Gradea a anunțat că se întoarce la muncă. Fosta șefă  a TVR preia conducerea instituției. "Let's rock!" Doina Gradea Sursa foto: EVZ

Doina Gradea preia conducerea Televiziunii Române. Anunțul a fost făcut chiar de ea, pe pagina personală de Facebook. "Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Cu credință le depășim pe toate", s-a exprimat Doina Gradea.

Doina Gradea e "back in business". Fosta șefă TVR anunță că va ocupa, din nou, funcția de conducere a instituției publice, după ce judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis cu unanimitate de voturi că numirile coaliției de guvernare la Televiziunea Română și Radioul Public sunt neconstituționale.

Doina Gradea a fost demisă din funcție în ziua în care ambele camere ale Parlamentului au respins raportul de activitate al televiziunii publice. Măsura guvernanților a dus automat la îndepărtarea de la șefia instituției a Doinei Gradea.

Doina Gradea e "back in business"

Potrivit fostei șefe TVR, Monitorul Oficial a publicat decizia CCR nr. 429 din 17 iunie 2021 referitoare la neconstituționalitatea numirilor guvernanților la șefia instituțiilor publice de televiziune și radio.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Monitorul Oficial a publicat, astăzi, Decizia Curții Constituționale a României nr. 429 din 17 iunie 2021 referitoare la sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 31/2021 privind numirea directorului general interimar.

Începând de mâine sunt "back in business"!

Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Cu credință le depășim pe toate", a scris Doina Gradea pe Facebook.

Viitoarea șefă TVR a transmis și pe Instagram că șefii legali ai Televiziunii și Radio-ului sunt ea și Georgică Severin. "Let's rock!", a mai scris Doina Gradea.

La momentul redactării acestui articol, în Monitorul Oficial nu apare publicată decizia CCR nr. 429 din 17 iunie 2021 referitoare la neconstituționalitatea numirilor guvernanților la șefia instituțiilor publice de televiziune și radio.

Amintim că parlamentarii din Camera Deputaţilor şi Senat au votat pe 11 mai numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune pentru 6 luni. Totodată, senatorii şi deputaţii au votat numirea lui Liviu Popescu în poziţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune tot pentru 6 luni.

Ce au decis judecătorii CCR

"Curtea Constituţională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi:

1. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune;

2. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr.31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune.

Pentru pronunţarea acestor soluţii, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală.

Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 şi 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) şi (3) din aceeaşi lege, fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul CCR.