Doi proprietari de hotel din Halkidiki, spioni ruşi

Spion. Sursa foto: Pixabay

Doi soţi, proprietari de hotel în Halkidiki, au fost spioni ruşi, potrivit unui articol din ediţia în limba rusă a The Insider, scrie I Efimerida, care citează Pravda din Ucraina.

Spioni ruși la Halkidiki

Se pare că un cuplu de agenţi ruşi ar fi fost proprietarii unui hotel în Halkidiki, potrivit ediţiei în limba rusă a The Insider, care prezintă o anchetă în acest sens.

Publicația afirmă că fostul cadru militar rus Nikolay Šapošnikov și soția sa Elena, originară din Kiev, ar fi ajutat Direcția de Informații a Rusiei (GRU) să organizeze acţiuni de sabotaj în Europa. Între timp, Šapošnikov a murit, dar soția sa locuiește încă în Grecia. Cuplul sunt cetățeni ai Republicii Cehe, unde s-ar fi mutat în 1990.

The Insider susține că Elena Šapošnikova ar avea pașaport cu un număr din spectrul rezervat ofițerilor de informații ruși, cunoscuți în mod obișnuit ca spioni.

Legătura celor doi spioni cu exploziile de la depozitele de muniții din Cehia

Autoritățile cehe îi suspectează pe Šapošnikov, scrie publicația rusă, că ar fi fost implicați în exploziile din 2014 de la depozitele de muniții din Vrbětice, Cehia, în urma cărora au murit doi oameni, iar 1.000 de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuinţele. Incidentul a declanșat o dispută diplomatică majoră între Cehia și Rusia.

„Sarcinile secrete ale familiei au variat de la strângerea de informații până la facilitarea logistică, oferirea de adăposturi sigure, acţiuni de recrutare și chiar ajutor în asigurarea accesului fizic pentru agenții GRU care desfășoară misiuni de sabotaj”, relatează ediţia în limba rusă a The Insider.

Militar sovietic din trupele de ocupație

Soții Šapošnikov sunt cetățeni ai Republicii Cehe, unde s-au mutat la începutul anilor 1990.

Nikolay Šapošnikov este absolvent al facultății de inginerie a Școlii de comandă militară din Baku. A luptat în Afganistan timp de trei ani. În 1987, Šapošnikov a fost trimis în Cehoslovacia, unde a servit în cadrul trupelor sovietice de acolo, iar în februarie 1989, a fost exclus din Partidul Comunist pentru „furt repetat de benzină și baterii din armată” și ulterior demis din serviciu.

La scurt timp după retragerea trupelor sovietice din Cehoslovacia, Šapošnikov s-a întors în această țară și a cerut azil politic, prezentând ca argument faptul că a fost dat afară din partid. În august 1991, i s-a acordat azil politic, iar câteva luni mai târziu, soția sa Elena, care locuia la Kiev, și cei doi copii ai lor au primit același statut.

Soţii-spioni Šapošnikov

În 1999, după mai multe refuzuri, Nicolay a primit cetățenia cehă, iar Elena a primit pașaport ceh în 2004.

La începutul anilor 2000, Šapošnikov s-a angajat la Imex, o companie de comerț cu arme (care închiria depozite acolo unde au avut loc exploziile din 2014). Iar publicația susține că Šapošnikov căuta noi clienți pentru companie.

În mai 2022, canalul media ceh Respekt a relatat că a fost deschis un dosar de spionaj împotriva lui Nikolay și Elena Šapošnikov. Poliția cehă a obținut acces la corespondența dintre Šapošnikov și generalul Andrei Averianov, șeful unității militare GRU nr. 29155. „Conținutul e-mailurilor consta în informații confidențiale despre depozitele de arme, cum ar fi circulaţia echipamentelor militare”, a susținut sursa, potrivit publicației.

Mutarea în Halkidiki

The Insider scrie că în 2009, familia Šapošnikov a cumpărat o casă cu trei etaje în Halkidiki în schimbul sumei de 275.000 de euro. Elena Šapošnikova a susținut că a folosit banii părinților ei pentru a cumpăra casa-hotel, însă publicația notează că părinții lui Šapošnikova sunt pensionari care locuiesc la Kiev.

Ediţia rusă a The Insider scrie că: „Vila Elena, un hotel cu trei etaje din Halkidiki, nordul Greciei, dispune de o piscină mare în aer liber, foișor, grădină privată și mult teren. La interior - totul în nuanţe puternice de verde și violet cu dulapuri cu contururi aurii - arată dezolant de post-sovietic, iar facilitățile includ perne cu spumă, uscătoare de păr și halate de baie. Dar Nikolay și Elena Šapošnikov nu sunt nişte hotelieri obișnuiți. Sunt ruși «illegals» sau spioni care operează în afara acoperirii diplomatice, care au petrecut decenii întregi sub identități false ca cetățeni cehi naturalizați.”

Insider numește vila din Grecia o „casă sigură” pentru membrii unității GRU 29155, care au început să sosească „regulat” cu avionul la Salonic odată ce soţii Šapošnikov s-au stabilit acolo. Concret, Averianov ar fi zburat la Salonic sub numele de „Overianov” și a rămas acolo între 15 și 21 iulie 2013. Un an mai târziu, s-ar fi oprit din nou la Salonic, pe drumul de întoarcere de la Amsterdam. Insider a raportat că cel puțin alți patru membri ai unității militare 29155 au venit la Salonic între 2012 și 2018.

Elena Šapošnikova și legătura cu GRU

Potrivit The Insider, poliția cehă crede că Elena Šapošnikova i-ar fi transmis generalului Averianov informații despre viitoarele tranzacții de vânzare de arme pe care soțul ei le-a descoperit în timp ce lucra la Imex și că serviciile secrete ruse ar fi folosit aceste informații pentru a demara acţiuni de sabotaj, în cazurile în care aceste arme erau în dauna intereselor militare ale Rusiei. Ba chiar, publicaţia relatează că Šapošnikov ar fi facilitat agenților ruși intrarea în depozite și instalarea dispozitivelor explozive.

Cuplul se pare că a refuzat să meargă în Cehia pentru audieri, așa că au depus mărturie în fața unor reprezentanți ai autorităților elene și bulgare. Ei au susținut că nu știau că Averianov şi Kapino sunt ofițeri de informații ruși și că nu au ajutat în mod intenționat GRU în niciuna dintre operațiunile de sabotaj.

The Russian Insider mai scrie că: „În 2023, autoritățile cehe, după ce au efectuat o anchetă penală independentă cu privire la rolul soților Šapošnikov în atentatele de la Vrbětice din 2014, au declarat cuplul „persoane de interes” și au cerut audierea lor de către autoritățile elene. Nikolay și Elena Šapošnikov au transmis autorităților elene o declarație în care susțin că sunt persecutați de Republica Cehă și că sunt transformaţi în „țapi ispășitori în numele unor interese necunoscute”.

Ce s-a ales de cei doi spioni

În februarie 2024, Nikolay Šapošnikov a murit în urma unui atac de cord. Elena Šapošnikova locuiește încă în Grecia.

După cum a susținut anterior The Insider, unitatea GRU 29155 ar fi organizat explozii în țările UE începând cu anul 2011. The Insider relatează că primul sabotaj a avut loc într-un depozit din Bulgaria, unde au fost livrate muniții care ar fi putut fi destinate vânzării către Georgia.

În 2021, Cehia a acuzat Rusia că a pus la cale o explozie produsă pe 16 octombrie 2014 la un depozit de arme din partea de est a țării, care a dus la numeroase dezastre și moartea a doi locuitori din regiune. La şase ani şi jumătate de atunci, guvernul ceh a acuzat oficial Rusia că a organizat această acţiune sabotaj.

Drept răspuns, Praga a expulzat 18 diplomați ruși, iar Rusia a răspuns declarând 20 de angajați ai Ambasadei Cehiei la Moscova drept personae non grata. Ulterior, Cehia a anunțat expulzarea a încă 70 de angajați ai Ambasadei Rusiei. Mai multe țări UE au participat la expulzarea diplomaților ruși din solidaritate cu Republica Cehă.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)