Doi ruși care au traversat Strâmtoarea Bering, debarcând în vestul insulei St. Lawrence din Alaska, la începutul acestei săptămâni, căutau azil pentru a evita recrutarea de către Rusia în războiul pe care îl duce în prezent în Ucraina.
Deși în punctul cel mai îngust, distanța dintre Rusia continentală și Alaska este de circa 88,5 kilometri, cazul a luat prin suprindere și a ajuns să fie discutat inclusiv de senatori.
„A fost o surpriză pentru noi”, a mărturisit guvernatorul. „Cine știe ce se va întâmpla în viitor dacă mai multe persoane din Rusia vor încerca să părăsească Rusia prin strâmtoarea Bering”, a comentat el.
Guvernatorul a avertizat că, în prezent, zone din nord-vestul Alaskăi sunt lovite de furtună, iar traversarea Strâmtorii Bering în următoarele două zile, indiferent prin ce mijloace, ar putea fi periculoasă. „Acest incident arată clar două lucruri: în primul rând, poporul rus nu vrea să lupte în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei”, a declarat senatorul Dan Sullivan, care s-a alăturat într-o declarație pe această temă senatoarei Lisa Murkowski. „În al doilea rând, având în vedere proximitatea Alaskăi față de Rusia, statul nostru (Alaska) are un rol vital de jucat în asigurarea securității naționale a Americii”, a punctat Sullivan.
Indivizii au fost preluați de custodia federală, la Anchorage, pentru inspecție, care include verificarea și controlul, iar apoi au fost transferați în conformitate cu legile americane privind imigrația, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă.
Proteste față de recrutare în Rusia
Sosirea celor doi în Gambell, Alaska, are loc după ce luna trecută președintele rus Vladimir Putin a cerut „mobilizarea parțială” a populației țării, ceea ce a provocat un exod al bărbaților ruși în afara țării, mașinile făcând coadă pentru a trece granița în țările vecine, Finlanda, Georgia și Mongolia.
Proteste față de recrutare au izbucnit în regiunile cu minorități etnice, iar unele birouri de înrolare în armată au fost incendiate. Anunțul de mobilizare a provocat, de asemenea, manifestații anti-război în întreaga Rusie.
Între timp, invazia Kremlinului în Ucraina se clatină, cu o ripostă agresivă din partea forțelor de la Kiev, inclusiv în regiunile pe care Kremlinul susține că le-a anexat încălcând dreptul internațional. Experții au avertizat anterior că unele trupe care servesc în războiul din Rusia se luptă deja cu probleme de moral scăzut și de echipament - și că soldații recent mobilizați riscă să se grăbească pe front cu o pregătire insuficientă.