Doi procurori sancționați de CSM

Doi procurori sancționați de CSM

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi suspendarea din funcţie pe o perioadă de şase luni a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, Cristian Hristescu, şi aplicarea unui avertisment adjunctului acestuia, Ion Aurelian.

"În temeiul prevederilor art. 100 lit. d) din Legea nr. 303/ 2004 (...), a aplicat domnului Hristescu Cristian, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, sancţiunea disciplinară constând în 'suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni', pentru (...) 'nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii', începând cu data la care va expira măsura suspendării din funcţie, ca urmare a trimiterii în judecată", informează un comunicat al CSM.

De asemenea, Secţia pentru procurori i-a aplicat lui Aurelian Ion sancţiunea disciplinară constând în "avertisment", pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. l) - "imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror". Hotărârea pronunţată de Secţia pentru procurori  poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Favoriza infractori

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, pe 26 februarie, a lui Cristian Hristescu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa la data faptelor, în prezent suspendat din funcţie, pentru favorizarea infractorului, şantaj şi trafic de influenţă.

În rechizitoriu s-a reţinut că, în aprilie 2013, Hristescu a intervenit pe lângă şeful unui birou din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Feteşti, pentru ca unui cunoscut de-al său să nu i se întocmească proces-verbal de conducere a unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice şi să nu fie condus la spital în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Amenințări cu concedierea

"Ca urmare a faptului că nici agentul de poliţie care a constatat infracţiunea la regimul circulaţiei şi nici şeful acestuia nu au dat curs actelor de instigare exercitate de inculpatul Hristescu, acesta din urmă i-a constrâns, ameninţându-i cu mutarea de la locul de muncă, în scopul finalizării favorabile a dosarului respectiv, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Feteşti", susţin procurorii.

În perioada iunie-noiembrie 2013, Cristian Hristescu a pretins şi primit de la inculpatul Foamete materiale de construcţie în valoare de peste 51.500 lei şi manopera unor lucrări de 42.500 lei (fără TVA), pentru construirea imobilului său din municipiul Slobozia.

Trafic de influență

DNA precizează că, în schimb, inculpatul a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unui procuror din PJ Slobozia, în scopul evitării instituirii unor măsuri asigurătorii şi dispunerii unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care Ştefan Foamete şi societatea administrată de acesta au calitatea de învinuiţi.

"La fiecare comandă de materiale, magistratul ar fi solicitat ca sumele de plată să fie trecute într-o fişă şi să-i fie acordată reducere sau să fie trecute pe numele inculpatului Foamete. Interesul acestuia în dispunerea unei soluţii favorabile în acel dosar era în primul rând determinat de derularea cercetărilor penale fără ca procurorul să dispună numirea unui administrator judiciar special, deoarece acest fapt i-ar fi creat o problemă de credibilitate în afaceri şi, în subsidiar, interesul era determinat şi de soluţia ce s-ar fi dispus", mai arată DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.