Procurorii de la Kiev spun că suspecții nu au fost încă arestați și este posibil să lupte în continuare în Ucraina. Ei au fost identificați pe baza imaginilor, dar și a mărturiilor oamenilor care au reușit să supraviețuiască masacrelor.
Doi presupuși luptători ai Grupului Wagner, originari din Belarus au fost acuzați că au ucis civili în zona Kievului. Ei au devenit astfel primii mercenari care sunt vizați de acuzația de crime de război în Ucraina.
Procurorii susțin că Serghei Vladimirovici Sazanov în vârstă de 51 de ani, născut în orașul Rechitsa din Belarus a participat și la luptele din Siria. Cel de al doilea bărbat, Alexander Alexandrovich Stupnitsky, 32 de ani, originar din Orsha în Belarus, a fost identificat ca ofițer de legătură pentru plutonul de asalt al Grupului Wagner.
Denis Korotkov, expert în grupul Wagner, a confirmat că cei doi suspecți lucraseră anterior pentru compania de mercenari. „Sazonov și Stupnitsky sunt în dosarele mele. Este probabil să fi luptat în Siria. Nu au o reputație anume, doar soldați obișnuiți de la Wagner“, a declarat Korotkov pentru The Guardian.
Grupul Wagner a ajuns pentru prima dată în atenția publicului în 2014, când a sprijinit separatiștii pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei. De atunci, grupul a fost implicat în conflicte din țări precum Siria, Mozambic, Sudan și Republica Centrafricană.
Nu au fost arestați
Niciunul dintre bărbații acuzați nu se află în arest, iar procurorii cred că este posibil să fi fost mutați în poziții de primă linie în Donbas, unde Vladimir Putin și-a poziționat majoritatea forțelor armate după retragerea din zona Kievului.
„Există posibilitatea ca acești bărbați să lupte în continuare în Ucraina sau să fie uciși în timpul luptei. Încă lucrăm la asta și vom face tot posibilul pentru a-i aresta”, a declarat Oleh Tkalenko, un procuror superior în regiunea Kiev. Acesta a declarat, potrivit sursei citate, că ancheta s-a bazat pe dovezi fotografice, imagini de pe camerele de supraveghere și rapoarte ale sutelor de supraviețuitori care au confirmat identitatea torționarilor lor.
După ce i-au ucis pe civili, aceștia i-au îngropat în gropi comune. Într-una, anchetatorii au găsit cadavrul Olgăi Petrivna, primarul satului Motyzhyn, dar și trupurile soțului și fiului ei.
Prima condamnare
Tkalenko a spus că autoritățile ucrainene au identificat până acum peste 5.000 de soldați ruși care au fost dislocați la nord de Kiev. „Ținem evidența tuturor prizonierilor de război și știm care au comis crime de război“, a mai declarat procurorul. Lista presupușilor criminali de război include alți 15 soldați ruși acuzați de încălcări ale drepturilor omului.
Luni, un tribunal de la Kiev a condamnat un soldat rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil ucrainean, în primul verdict dintr-un proces legat de crimele de război comise de armata rusă în timpul invaziei sale în Ucraina.