Doi jurnaliști ruși, condamnați la ani grei de închisoare pentru discreditarea armatei ruse

Doi jurnaliști ruși, condamnați la ani grei de închisoare pentru discreditarea armatei ruse

Doi jurnaliști din Federația Rusă au fost condamnați la câte opt ani de îmchisoare pentru „răspândirea informațiilor mincinoase care au discreditat armata Federației Ruse”. Este vorba despre fostul editor de la portalul Independent „Meduza” , Ilia Krasilișcik, și al autorului canalului de Telegram, „Nastoeașcee prestuplenie” (adevărata crimă), Ruslan Ușakov. Și dacă primul a fost condmnat în lipsă, deoarecece a reușit să părăsească Rusia, cel de al doilea se află în detenție și a declarat că a fost torturat de anchetatori.

Cazul Ruslan Ușakov

Ușakov a fost judecat în temeiul articolelor pentru răspândirea de „falsuri” despre armata rusă (punctul „e” din partea 2 a articolului 207.3), reabilitarea nazismului (partea 4 a articolului 354.1), justificarea terorismului (partea 2 a articolului 205.2) și incitarea la ură (punctul „a” din partea 2 a articolului 282). Procuratura a cerut nouă ani de închisoare pentru Uşakov.

Motivul persecuției lui Ușakov au fost postările pe canalul de Telegram, în care a vorbit despre bombardarea de către armata rusă a orașului Mariupol, uciderea civililor din Ucraina și a lansat apeluri la violență împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

„Vă rog să luați în considerare că sunt dintr-o familie numeroasă. Surorile mele vor avea dificultăți fără mine. Nu vreau să-mi văd mama și surorile în spital. Singurul obiectiv pe care l-am urmărit a fost creșterea numărului de vizitatori ai canalului. Martorii au observat că ceea ce am scris a fost post-ironie, sarcasm și umor negru. Imaginea mea este diferită de cea reală. Sunt împotriva violenței”, a declarat Ușakov în ultimul său discurs.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ruslan Ușakov a fost reținut în decembrie 2022. La una dintre ședințe de judecată a spus că în timpul arestării a fost torturat cu curent electric. El a spus că în aceste condiții și-a recunoscut imediat vina pe un capăt de acuzare și a cerut să nu-l tortureze, dar asta nu a oprit forțele de securitate.

Cazul Ilia Krasilișcik

Motivul intentării procesului penal pe numele lui Ilia Krasilișcik a fost o postare pe Instagram despre uciderea civililor din Bucea, precum și un interviu cu jurnalistul Ilia Șepelin. Dosarul penal pe numele jurnalistul a fost pornit în aprilie 2022, iar în iulie a fost dat în urmărire generală, pe numele lui fiind eliberat mandat de arestare.

Krasilișcik a părăsit Rusia după începerea de către Rusia a războiului din Ucraina. Ilia Krasilișcik este fost redactor-șef la „Afișa”, fost editor la „Meduza și fostul șef al Yandex.Lavka