Vaccinurile Rotarix și RotaTeq, destinate prevenirii gastroenteritei la bebeluși, și care sunt sunt responsabile pentru două decesuri, afirmă Agenția Națională de Securitate a Medicamentului din Franța. Cele două vaccinuri se folosesc și în România. În afara acestor cazuri cazuri dramatice, vaccinurile au un număr „îngrijorător” de efecte negative, mai spune Agenția.
Cei doi bebeluși au murit în 2012 și în 2014, după ce au fost vaccinați. Decesurile au intervenit în urma unor ocluzii intestinale legate de o invaginație (pătrunderea unui segment intestinal în segmentul imediat următor), scrie Le Nouvel Observateur.
Bebelușii au fost vaccinați cu Rotarix (laboratoarele GlaxoSmithKline) și respectiv cu RotaTeq (Sanofi Pasteur MSD), prezente și în România, care sunt prescrise începând cu vârsta de șase săptămâni.
Rotarix și RotaTeq sunt autorizate în Europa din februarie, respectiv iunie, 2006. În Franța s-au înregistrat „508 notificări de efecte adverse medical confirmate”, a anunțat Agenția de Securitate a Medicamentului.
Printre observațiile grave s-au aflat 47 de cazuri de invaginații acute , survenite în interval de o lună de la vaccinare, dintre care cele două fatale.
Invaginația intestinală acută este un efect advers care, deși este considerat foarte rar (sub 1 caz la 10.000 de vaccinați), necesită, din cauza gravității sale, îngrijiri de la primele simptome: dureri abdominale, reprize de plâns repetate și neobișnuite al copil, vomismente, prezența sângelui în scaune, balonări abdominale și/sau febră mare, a explicat Agenția.