Doi detectorişti autorizaţi au descoperit un adevărat tezaur pe un teren agricol din Alba. Acel teren a fost arat în toamna acestui an, dar nimeni nu a observat comoara care zăcea în acea zonă.
Doi bărbați au găsit aproape 800 de denari romani pe unul dintre terenurile agricole din Alba. Unul dintre cei doi detectorişti, Koloszvari Csaba, nu este la prima descoperire de acest gen. El a mai găsit în toamna acestui an alte peste 100 de astfel de monede de argint la Noşlac, lângă Ocna Mureş. Tezaurul a fost descoperit tot pe un teren agricol. Bărbatul a povestit că a plecat împreună cu un prieten într-o plimbare cu scopul de a arde caloriile de la masa de Crăciun. El a mărturisit că pentru că atât el, cât și prietenul său sunt „obsedați” de a căuta lucruri noi, s-au echipat corespunzător.
Cei doi s-au murdărit destul de mult în căutarea lor și la un moment dat chiar au vrut să renunțe. „Dar la marginea drumului, pe când să ne închidem detectoarele, ne aşteptau 729 denari romani, plus alte câteva zeci în ulcica care le-a fost aproape două mii de ani casă”, a mărturisit Csaba. El a mai adăugat că a sunat un arheolog pentru a anunța ceea ce au găsit. Csaba l-a sunat pe expert cu camera video și acesta l-a îndrumat în scoaterea monedelor din pământ.
Una dintre comori a fost distrusă de mașinile de arat
Bărbatul care a făcut descoperirea a mai spus că vasul a fost mutat din locul în care a stat inițial. În plus, el a fost spart de un tractor în timpul lucrării de arătură. „Dar, totuşi, contextul e vasul care poate spune multe la ulterioare investigaţii. Am reuşit să recuperăm multe fragmente din el”, a mai spus Csaba. El este posesor autorizat de detector de metale. Datorită acestui fapt, el a reușit să mai facă și altă descoperire.
Csaba a găsit mai multe monede din ceea ce se numeşte acum tezaurul de la Noşlac, în luna octombrie. Inițial, el a găsit două monede care se aflau la o distanță mică una față de cealaltă. El a continuat căutările și a mai descoperit și alte monede, împrăştiate pe 10 - 20 de metri. În acel moment, el s-a oprit și a luat legătura cu un arheolog al muzeului din Alba Iulia. Arheologii au scanat întreaga zonă și au fost făcute săpături. În urma acestor acțiuni, a fost găsit un tezaur roman care conţine 109 monede de argint, informează Agerpres.