Teoria că virusul SARS-Cov-2 a scăpat din laboratoarele chinezești devine din ce în ce mai plauzibilă. Nu e vorba numai de speculațiile că un demnitar chinez de prim rang ar fi fugit în Statele Unite cu documente foarte importante, ci și de o descoperire de excepție.
Natalie Winters de la The National Pulse a reușit să găsească pe site-ul Institutului de virologie din Wuhan un document din noiembrie 2017. Materialul preciza că cercetătorii de la Institutului de virologie din Wuhan au identificat „toate genele necesare pentru un coronavirus similar cu tulpina epidemică SARS-Cov-2.
Cercetătorii chinezi au găsit toate genele care produc un coronavirus SARS într-o peșteră din Yunnan
„După cinci ani de cercetare a liliecilor într-o peșteră din provincia Yunnan din sudul Chinei, Zhengli Shi și colegii săi au descoperit 11 noi tulpini de virusuri legate de SARS în lilieci de potcoavă (în special în Rhinolophus sinicus). În cadrul tulpinilor, cercetătorii au găsit toate genele care produc un coronavirus SARS similar cu tulpina epidemică". Articolul era semnat chiar de Shi, cercetătoare la Institutul de Virologie din Wuhan al Academiei Chineze de Științe.
Aceste noi tulpini era mai asemănătoare cu versiunea umană a SARS decât cele identificate anterior, precizează, însă, Matthew Frieman, virolog la Universitatea din Maryland din Baltimore.
Articolul lui Shi, care a fost șters recent de pe site-ul web al Institutului de Virologie Wuhan, mai nota un lucru interesant, anume că cercetătoarea și colegii ei descoperiseră „mai multe dintre tulpini” ar putea crește în celulele umane.
„Analizând structura genetică completă a noilor viruși, Shi și colegii ei au reluat pașii care ar fi putut da naștere virusului SARS original. Câteva secvențe din ADN-ul virusurilor par deosebit de predispuse la rearanjare, așa că remixarea se întâmplă adesea. Studiul sugerează că recombinarea între viruși a modelat evoluția SARS, susține și Ralph Baric de la Școala de medicină a University of North Carolina.
Echipa lui Shi a descoperit mai multe dintre tulpini care s-ar putea dezvolta în celulele umane. Această descoperire indica faptul că „sunt șanse ca virusurile care există la acești lilieci să poată trece la oameni”, concluzionează Frieman, citat de The National Pulse.
Americanii au finanțat periculoasele cercetări din China
Foarte interesant este și un alt aspect. Tot în 2017, o subagenție a Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) - condusă de faimosul doctor Anthony Fauci - a reluat finanțarea controversatelor cercetări pentru modificarea genetică a coronavirusurilor de lilieci din Wuhan, deși nu avea aprobarea unui organism de supraveghere guvernamental, potrivit Daily Apelant. Acestă decizie a venit după suspendare temporară a finanțării federale americane în 2014 . Cu patru luni înainte, Institutele Naționale de Sănătate transferaseră efectiv această cercetare la Institutul de Virologie Wuhan printr-o subvenție acordată grupului non-profit Alianța EcoHealth, condusă de Peter Daszak.
Cu alte cuvinte, Institutul de Virologie din Wuhan „a participat în mod deschis la cercetare în parteneriat cu universități și instituții din SUA” timp de ani de zile sub conducerea dr. Shi Zhengli, spune Josh Rogin de la Washington Post.
Cu toate acestea, în 2017, în cadrul Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane din SUA s-a format „Cadrul potențial de control și supraveghere a agenților patogeni pandemici”. Această structură era însărcinată cu evaluarea riscurilor implicate în îmbunătățirea agenților patogeni periculoși.
Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase al lui Fauci - subagenția care a finanțat EcoHealth - nu a crezut că subvenția trebuie revizuită și și-a reluat relația cu Daszak fără a o semnala pentru comitetul nou, a declarat de curând un purtător de cuvânt al Institutelor Naționale de Sănătate.