Documentarul despre Navalnîi ar putea primi o nominalizare la Oscar la sfârșitul acestei luni, dar bărbatul a cărui poveste face subiectul documentarului, nu a reușit să urmărească pelicula niciodată.
Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, rămâne în spatele gratiilor din cauza unei pedepse primite după ce a îndrăznit să-l critice pe președintele Vladimir Putin.
Informații care au ieșit la iveală
„Pentru mine, faptul că nu a putut vedea acest documentar, este o tristețe”, a spus regizorul Daniel Roher. Documentarul de la CNN Films este un thriller politic care investighează complotul otrăvirii sale din august 2020. Politicianul și-a câștigat o mulțime de adepți în Rusia prin campania împotriva corupției oligarhilor, oficialilor guvernamentali și a lui Vladimir Putin.
În timpul unei călătorii înapoi spre Moscova din Siberia, Alexei s-a îmbolnăvit foarte rău. Pilotul a fost nevoit să aterizeze aeronava de urgență. După cum a fost prezentat în documentar, medicii ruși care l-au tratat inițial pe Alexei au negat că acesta ar fi fost otrăvit. Ei au atribuit starea lui unui dezechilibru de zahăr din sânge sau altei probleme metabolice. Ulterior, s-a ajuns la concluzia că a fost otrăvit cu Novichok, un agent nervos dezvoltat de armata sovietică și care este folosit de Moscova pentru a-și elimina oponenții.
Pentru a afla cine a planificat și executat acest complot, jurnalistul de investigație Christo Grosev a început să cerceteze cazul lui Alexei Navalnîi. Christo Grosev s-a folosit de înregistrările telefonice ale personalului de la Institutul de Semnale care produce această substanță. „Ne-am gândit că Putin s-ar folosi de aceeași oameni de știință pe care i-a folosit și în trecut. Am urmărit acele persoane și am aflat că au vorbit la telefon cu câțiva ofițeri ai FSB în momentul în care Navalnîi pleca spre Siberia.”
Ulterior, Grosev a încercat să afle care au fost persoanele suspecte de la bordul aeronavei cu care Navalnîi a călătorit spre Siberia. Investigația a scos la iveală faptul că Navalnîi vorbise la telefon cu unul dintre cei care l-au otrăvit, pretinzând că este un oficial rus. Grosev și Bellingcat s-au coordonat cu instituții jurnalistice importante, inclusiv CNN, Der Spiegel și El País, pentru a scoate la iveală aceste informații.
Condițiile în care trăiește Navalnîi
În urma aflării acestor informații, Grosev a devenit următoarea țintă a lui Vladimir Putin. „Nu există nicio modalitate de a te apăra public pentru că nu știi de ce ești acuzat. Este un sistem foarte, foarte sinistru de creare a unei imagini de dușman al statului”, a spus Grosev.
După ce Navalnîi s-a întors din Germania, a insistat să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021. Filmul arată că a fost arestat imediat cum a sosit în țară. „Mulți oameni s-ar putea să nu realizeze că Navalnîi este încă în gulag”, a comentat Roher. „ Acesta se află în cea mai îngrozitoare condiție”, a spus acesta, potrivit Deadline.