Arsenie. Viața de apoi. Documentarul lui Alexandru Solomon despre Arsenie Boca, în cinema

Arsenie. Viața de apoi. Documentarul lui Alexandru Solomon despre Arsenie Boca, în cinema Arsenie Boca. Sursa: Arhiva EVZ

Documentarul Arsenie. Viața de apoi, creat de regizorul Alexandru Solomon, explorează drumul lui Arsenie Boca printr-un pelerinaj special organizat cu pelerini recrutați printr-o agenție de casting. În această călătorie, pelerinii și regizorul aduc la viață presupusele miracole atribuite părintelui, analizându-le în profunzime și oferind mărturii personale.

Arsenie. Viața de apoi. Filmul ce are în prim-plan viața lui Arsenie Boca a avut avanpremiera în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și e proiectat în cinematografele din întreaga țară începând cu data de 1 septembrie.

Regizorul Alexandru Solomon oferă o perspectivă profundă asupra lumii pelerinilor, depășind reportajele standard prezentate de mass-media cu fiecare astfel de eveniment.

Viața lui Arsenie Boca, expusă în documentarul lui Alexandru Solomon

Întrebat despre modul în care a ales personajele pentru documentarul Arsenie. Viața de apoi, regizorul a spus că printr-o agenție de casting.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexandru Solomon a explicat că a creat un profil divers pentru pelerinii implicați în documentar. Acest profil a inclus atât persoane care au avut făcut figurație, cât și persoane care au o conexiune profundă cu credința și cu figura lui Arsenie Boca.

Regizorul spune că a căutat să colaboreze cu oameni din medii variate, de diferite vârste, care au fost motivați de diverse experiențe sau factori care i-au condus către credință sau către sfera spiritualității.

Cred că totuși cei cu peste 40 de ani sunt mai mulți. Am căutat să fie cât mai diverse experiențele lor. Am avut conversații inițiale cu ei, ca să înțeleg un pic de unde vin, cine sunt, ce i-a adus în pelerinaje.

În același timp erau oameni care făcuseră film înainte ca figurație, iar asta era și un soi de carte albă, pentru că știam că vor fi confortabili cu camera și, în același timp, cred că au și această bucurie de a juca, această poftă de a juca și asta se simte, e un fel de candoare”, a spus el.

Solomon a mai spus că a stabilit un model de dezbatere colectivă care pare a fi inspirat din televiziune. Asemănător unui reality show. Dar cu mai multă libertate și mai puțin senzaționalism.

Arsenie. Viața de apoi, un film-eveniment

El a menționat că a încercat să modereze și să intervină în cadrul discuțiilor. A încercat să aducă în discuție cunoștințele pe care le dețin despre faptele istorice legate de viața lui.

Întrebat despre cum crede că acești oameni au ajuns pelerini, regizorul a spus:

„Sunt diverse modele. Primul este cel al unui moment de cotitură în viață, de debusolare, în care au simțit că un pelerinaj sau o lectură din Arsenie Boca i-au ajutat într-un fel sau altul.

Al doilea model, sigur, este al unor traume, suferințe, probleme de sănătate sau de relație care s-au rezolvat în urma unei vizite la Prislop sau la Sâmbăta sau a unui contact de tipul acesta.

De asemenea, există și un al treilea model, cel unei spiritualități mai largi, mai ecumenice, mai new-age-iste, oameni mai tineri care au ajuns să vadă în Arsenie Boca o figură nu neapărat creștin-ortodoxă, ci o figură spirituală mai largă, care răspunde acestui aer contemporan.

Cred că succesul lui Arsenie Boca se datorează și acestui profil neconform – nu e un profil foarte clasic de călugăr sau preot ortodox. Era interesat de tot felul de practici orientale și sigur că în biserică lucrurile astea nu trec foarte bine”.

Legenda legată de părintele Arsenie Boca, în Arhivele Securității

Alexandru Solomon a mai fost întrebat despre părerea pelerinilor despre textele despre Arsenie Boca din Arhivele Securității pe care le-au citit și le-au analizat.

Referitor la asta, regizorul a menționat că fiecare le-a înțeles cum a vrut. Solomon nu crede că textele nu le-au schimbat părerea despre Boca. Cel mai probabil, ei au descoperit unele informații despre viața părintelui.

El spune că, poate că în ceea ce privește moartea, ei au realizat că povestea despre iradiere și asasinatul lui Arsenie Boca nu are o bază reală.

Cu toate acestea, este dificil să tragi concluzii definitive. Asta deoarece în dosarele Securității există documente care au fost selectate și manipulate de către aceasta. Așadar, încrederea în informațiile din aceste dosare este limitată.

Arsenie. Viața de apoi - ce spune regizorul

Este important să fii foarte atent în evaluarea a ceea ce au construit ei pentru a avea argumente împotriva lui în cazul unui proces care nu a avut loc niciodată, mai explică regizorul. În plus, mărturiile autentice din dosar provin, în general, de la persoane care credeau în miracole. Ceea ce face dificilă tratarea lor ca dovezi solide, mai spune regizorul.

„E un document care reproduce mărturia unui om care credeam miracole. Dar asta nu înseamnă că miracolul a existat. De obicei e ceva de genul: am auzit de la vărul, care a văzut și mi-a povestit și mie sau eu am fost acolo, dar eram departe. Deci deja legenda se naște în dosarele Securității cumva”.

„Arsenie. Viața de apoi”. Documentarul care explorează viața lui Arsenie Boca

Alexandru Solomon, regizor. Sursa: Facebook

L-a ajutat foarte mult pregătirea artistică

Regizorul documentarului mai spune că Arsenie Boca a fost foarte conștient de cum îți poți construi imagine și asta e fascinant.

Ce l-a ajutat foarte mult a fost pregătirea artistică pe care o avea, deoarece a făcut Arte plastice la București.

Era conștient că își construiește o imagine populară ca să ajungă la oameni, ca oamenii să-l adore și să se adune în număr cât mai mare ca să le poată vorbi. Și da, cred că avea niște strategii de de marketing, cum le spunem acum.

Sună urât și bineînțeles că o să enervez multă lume cu asta, dar până la urmă cred că și biserica își construiește, prin canalele ei media, o strategie de marketing”, mai spune Solomon, despre filmul Arsenie. Viața de apoi, pentru Adevărul.