Pe numele ei adevărat Lilita McMurray, născută în 1908, Lita Grey abia împlinise opt ani când s-a întâlnit cu Chaplin. Fermecat, actorul îi cere mamei permisiunea de a-și lăsa fiica să joace în filme.

În 1921, Lita interpretează un înger în „Piciul”, apoi o slujnică în „Charlot și Masca de Fier”. Prietenia dintre Lita și Chaplin se transformă în idilă.

În 1924, actrița rămâne însărcinată. Are 16 ani, iar el, 35. Chaplin încearcă să o convingă să avorteze, însă când este amenințat că va fi aruncat în închisoare pentru relații cu minore, vedeta decide să-și calce pe inimă să o ia de nevastă pe Lita.

În seara nunții, el o previne:

„Căsătoria asta nu va dure mult. O să te fac să fii în asemenea hal dezgustată de mine, că nu o să mai vrei să stăm împreună.”

Era a doua căsătorie a lui Chaplin, după cea cu Mildred Harris. Cununia cu Lita Grey provoacă la vremea respectivă un imens scandal la Hollywod. Destinul adolescentei în la inspira pe Vladimir Nabokov să scrie „Lolita”.

După trei ani de viață conjugală marcată de numeroase infidelități din partea lui Chaplin, Lita părăsește în sfârșit domiciliul conjugal împreună cu cei doi fii ai ei în brațe.

Femeia reclamă uriașa sumă de 600.000 de dolari, ca și câte 100.000 de dolari pentru fiecare copil. Este cea mai mare sumă pe care un judecător american o acordase vreodată într-un proces de divorț.

Vândute cu bani grei și publicate în presă, detaliile divorțului arată fața ascunsă a lui Chaplin, descris ca fiind „crud și inuman”, de către tânăra sa soție.

Potrivit hârtiilor descoperite recent, actorul avea pretenții sexuale „revoltătoare, degradante și ofensatoare”. Mai mult, femeia se plânge că ar fi forțat-o să comită acte ilegale în California, în anii ’20.

După divorțul de Lita, Chaplin s-a mai căsătorit de încă două ori; cu actrița Paulatte Godard, care a jucat în „Timpuri noi”, apoi cu Oona O’Neill, în vârstă de 18 ani, în 1943, în timp ce Chaplin împlinise 54.