Există un DOCUMENT care CONFIRMĂ autenticitatea Moaștelor Sfintei Parascheva
- Antonia Hendrik
- 15 octombrie 2017, 17:23
Oficialii Bisericii Ortodoxe au declarat că nu au dorit să certifice vechimea şi originalitatea rămăşiţelor pământeşti ale Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru că o dată cu racla venită din capitala Imperiului Otoman a fost trimis la Iaşi şi acest document semnat de către Partenie, patriarhul Constantinopolului care nu poate fi decât o garanţie şi este suficient.
Mai precizăm că Hrisovul este păstrat la Academia Română și constituie cea mai importantă garanţie a autenticităţii faptului că sfintele moaște sunt ale Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sfintele moaște ale Sfintei Parascheva sunt înfăşurate într-un veşmânt de culoare roşie, care nu se dă jos niciodată. Pe veşmânt se află un sigiliu, scris de Mitropolitul Varlaam:
„Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva“.
"Înveşmântarea moaştelor Sfintei Parascheva are loc în cinci perioade ale anului, după o ceremonie bine stabilită, la care participă doar câţiva din preoţii slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Pe toată durata desfăşurării acestui ritual, biserica este închisă şi nimeni din exterior nu are acces la acest eveniment deosebit. Ritualul are loc seara, după terminarea programului religios în Catedrală, în general după ora 22.00": titrează doxologia.ro.
Cum se desfăşiară ritualul: "Alături de racla Sfintei se aşază două mese special pregătite pentru această ocazie. Pe acestea sunt aşezate sfintele moaşte. Vechiul veşmânt este prins peste moaştele Sfintei Parascheva cu mai multe agrafe care sunt înlăturate, Sfânta rămânând doar în vechiul acoperământ sigilat de domnul Vasile Lupu şi Mitropolitul Varlaam al Moldovei. Se spune că acela este veşmântul în care s-au adus sfintele moaşte şi este ca un fel de sigiliu. De-a lungul timpului s-au format nişte găurele, dar nu este voie să fie schimbate”, mai scrie sursa menţionată.