Editura Evenimentul si Capital

Document ANSVSA: Măcelul porcilor putea fi evitat. Pesta porcină, cronica unui dezastru anunțat

Autor: | | 2 Comentarii | 6180 Vizualizari

„Evenimentul zilei” continuă seria de dezvăluiri care arată că boala care a provocat cel mai mare dezastru în industria alimentară, din ultimii 50 de ani, putea fi stopată dacă ar fi fost luate măsuri efi ciente de combatere a virusului care ucide, în masă, animalele din gospodării și din ferme. După ce, luni, am arătat cum au ignorant autoritățile române averismentele Comisiei Europene, astăzi vă prezentăm dovada că ANSVSA putea să evite uciderea multora dintre porci. Acum, însă, ca și în cazul gripei aviare, oficiali din instituție se ocupă de afaceri și cer achiziționarea fără licitație a unor produse care trebuiau cumpărate de acum trei ani.

Epidemia de Pestă Porcină Africană (PPA) din țara noastră a atins un nou punct critic după ce a fost confirmat virusul în cea mai mare fermă de porci din Romania. Luni, autoritățile se pregăteau de eutanasierea a 140 de mii de porci din ferma de la Gropeni, județul Brăila, după ce au fost deja eutanasiați 35 de mii de porci din ferma de la Tichilești, din același județ.

A fost aleasă varianta extremă, de omorâre a întregului efectiv de animale cu toate că în Manualul Operațional de Intervenție în Focarele de Pestă Porcină Africană, document elaborat de ANSVSA în 2018 și reactualizat, se precizează că „autoritatea competentă poate limita aplicarea acestor măsuri doar la porcii suspecți de infectare sau contaminare cu virusul pestei porcine africane şi exclusiv la partea exploataţiei în care au fost ţinuți, în măsura în care aceste animale au fost adăpostite, ţinute sau hrănite într-un mod complet separat faţă de ceilalţi porci din exploataţie, atunci când ea consideră condiţiile prielnice acestui scop”.

În document se mai precizează, negru pe alb, că „se va preleva un număr suficient de probe de la porci în momentul uciderii lor, în vederea confirmării sau infirmării prezenţ ei virusului pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic”.Cu alte cuvinte a existat și există inclusiv varianta separării și eutanasierii animalelor bolnave, dar această măsură presupune muncă și organizare, ceea ce la nivel de ANSVSA se pare că nu există.

Afaceri pe seama epidemiei cu nașul lui Dragnea jr.

Între timp, însă, epidemia de PPA s-a extins iar focarele sunt confirmate continuu. S-a ajuns la 725 de focare declarate oficial și la 30 de județe afectate în mod direct sau indirect. Conform unor angajați ai ANSVSA, sătui de incompetența șefilor instituției, în Autoritate situația este scăpată de sub control. Se vorbește despre bioterorism și se cere convocarea CSAT-ului. Doar unora dintre șefi încă le stă gândul la afaceri. Conform informațiilor din interior, Gheorghe Stratulat, director de cabinet al Președintelui ANSVSA, face presiuni pentru achiziționarea de incineratoare și kituri de laborator în regim de urgență din fondurile speciale. Adică fără licitație, ceea ce în ANSVSA a devenit o modă. Gheorghe Stratulat a fost, până în 2017, Director general al Farmavet SA, firma lui Sorin Paul Stănescu, nașul fiului lui Dragnea. Farmavet este principalul beneficiar al tuturor dezastrelor din agricultura românească, furnizând kit-uri de laborator și dezinfectanți. Tocmai am aflat că cei de la Farmavet au făcut contestație pentru că autoritățile de la Tulcea au îndrăznit să nu achiziționeze dezinfectantul de la ei. Probabil că vor avea câștig de cauză în condițiile în care Gheorghe Stratulat încă folosește un autoturism Skoda, cu numărul B23FMV, înmatriculat pe firma Farmavet.

Achiziții „tabu” și angajări „pe pile”

Gheorghe Stratulat mai este cunoscut și pentru că în anul 2006, după criza gripei aviare, a făcut plângeri penale la DNA împotriva angajaților ANSVSA care nu au achiziționat materiale dezinfectante de la Farmavet! Procesele au durat ani de zile iar unii dintre cei acuzați de Stratulat au și decedat între timp.

Subiectul achizițiilor din ANSVSA este unul tabu. Pare a fi chiar secret de stat în condițiile în care din 2015 nu mai sunt afișate public achizițiile centralizate și nici planurile de achiziții anuale. La achiziții a fost adus pe funcție executivă un oarecare Emeric Marian Togan. Nu se știe de unde vine pentru că în declarația sa de avere scrie că în 2016, anul dinaintea venirii în Autoritate, nu a realizat venituri. Dar el are o calitate și anume că este fratele lui Cristian Togan, cel care ocupă funcția de Director general al Direcției de Control Oficial din ANSVSA. Cristian Togan nu are CV-ul publicat pe site-ul instituției. Nici secretarul general Stelian Caramitru nu are CV-ul publicat și nici Duicu Cristian, actual Director general de direcție. Cei doi aveau obligația de a-și publica CV-urile însă problemele din trecutul lor și mai ales legăturile cu Farmavet probabil că i-a împiedicat. Despre Caramitru se știe că a fost demis de două ori pentru incompetență, de către șeful lui de partid, Călin Popescu Tăriceanu. Odată pe când era șef în ANSVSA și, ulterior, când a ocupat funcția de prefect de Ialomița. Singurele informații care au putut fi obținute sunt din declarațiile de avere de unde am aflat că soția lui Caramitru câștigă bani frumoși din firma Farmasan din Urziceni. Firma, care se ocupă cu comercializarea produselor sanitar-veterinare, a înregistrat o dublare a cifrei de afaceri în 2017, pe fondul numirii soțului acesteia ca Secretar general al ANSVSA. Tot din declarația de avere am aflat că Duicu Cristian câștigă bani din salariu de angajat al ANSVSA dar și în calitate de consultant al Farmavet, de unde primește 54.000 de lei anual pe PFA-ul său. Cristian Duicu a fost arestat și cercetat penal pentru infracțiuni de serviciu, atunci când era șef la ANSVSA.

Firma „de casă”, furnizoare de personal

Spuneam că în ANSVSA domnește degringolada, însă o degringoladă ce pare controlată din exterior. În structura centrală sunt aduși oameni din teritoriu care au probleme de moralitate dar și de integritate. În cursul acestei luni a fost adusă în Centrală Maricica Chiriac, pe un post de șef serviciu. Maricica Chiriac a fost Directorul DSVSA Galați iar timp de patru ani a achiziționat produse numai de la Farmavet. Motivul este unul simplu, soțul ei este director regional al Farmavet. Acum doamnei Maricica Chiriac i se pregătește postul de director general al Direcției Laboratoare din structura centrală a ANSVSA.

Se vorbește despre bioterorism și despre genocidul porcilor. În realitate porcul pentru asta este crescut, pentru a fi sacrificat și consumat. Se mai vorbește și despre convocarea CSAT-ului. Doar despre atentat la siguranța alimentară și siguranța națională nu vorbește nimeni. Cât timp le mai trebuie procurorilor să deschidă un dosar in rem pentru ceea ce se întâmplă acum în zootehnia din Romania?

Anchetă internă… pentru informațiile din presă

În loc să se preocupe de limita rea răspândirii epidemiei de PPA, conducerea ANSVSA face anche te interne cu privire la scurge rea de informații din instituție. După apariția în „Evenimentul zilei” a documentului care demonstra că, până acum două săptămâni, nu se constituise celula de criză din cauza lipsei unor pioneze, capsatoare și hărți, secretarul general al instituției, Stelian Caramitru, a emis o notă internă către direcțiile tehnice cu privire la depistarea canalelor prin care ajunge informația despre incompetența conducerii ANSVSA către presă. Au fost cerute inclusiv celebrele note de relații de la angajații care au avut acces la unele documente și informații.

Funcționarii români nu aveau habar de normele europene

În „Raportul final privind un audit efectuat în România, în perioada 25 ianuarie-2 februarie 2017, în vederea evaluării punerii în aplicare a programului pentru supravegherea și pregătirea pentru situații de urgență în relație cu pesta porcină”, experții de la Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene (CE) precizează că „programul actual de supraveghere a mistreților, în special supravegherea pasivă de slabă calitate, nu oferă garanție că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu timpuriu după introducere”. Din acest motiv, susțineau oficialii CE în 2017, va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile nonprofesionale. În 2018, realitatea din teren demonstrează că temerile oficialilor de la Bruxelles s-au adeverit.

De ce a divorțat Irina Rimes! Artista a plâns la TV din cauza fostului soț

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI