Doctorul Osama, sudanezul oltean

Doctorul Osama, sudanezul oltean

Osama Elagha este, de trei luni, medic de familie în comuna doljeană Desa. Medicul sudanez este căsătorit cu o româncă, are buletin eliberat la Calafat şi foloseşte impecabil perfectul simplu.

Un doctor de naţionalitate sudaneză, Osama Elagha, este, de trei luni, medic de familie în comuna doljeană Desa. El a ajuns în România acum 22 de ani, când a început facultatea la Timişoara, apoi specializarea la Craiova. Şi-a găsit perechea şi, în 1986, s-a căsătorit, la Poiana Mare. Are doi copii, o fată şi un băiat, ambii studenţi la Medicină la Craiova. Osama Elagha spune că a devenit oltean cu acte în regulă: are buletin eliberat la Calafat şi vorbeşte impecabil perfectul simplu. Are însă o reminiscenţă fonetică din arabă, aşa că de multe ori rosteşte silaba „b“ în loc de „p“.

„O pată de culoare“ bine primită E greu să treci prin Desa şi să nu observi „pata de culoare“ pe care a dat-o comunei doctorul. Îi salută respectuos pe săteni, se opreşte şi stă de vorbă cu ei, merge în fiecare zi la la cabinet şi face consultaţii, apoi se întoarce acasă, la Poiana Mare. „Fusei foarte bine brimit. Localnicii nu făcură niciodată vreo diferenţă, fusei din prima unul de-al lor“, ne-a explicat medicul de familie venit în România acum 22 de ani.

Sătenii s-au ataşat de doctorul din sat şi chiar îi arată asta. Recent, a trebuit să meargă în ţara natală, cu treburi. „Nu am stat mult timp plecat, însă, în momentul în care m-am întors acasă, au fost câteva bătrâne care au plâns de fericire. Crezuseră că am plecat definitiv şi că nu mă voi mai întoarce.“ Medicul este solicitat şi în Poiana Mare. „Au făcut liste de semnături, pentru a deschide un punct şi acolo. Be mine mă bucură faptul că oamenii mă simt apropiat şi nu aş vrea să le înşel niciodată încrederea.“ „Nu l-ai vede vreodată să-ţi ceară ceva sau să ia ceva“ În ceea ce priveşte venitul, medicul sudanez este mulţumit cu cât câstigă şi, mai important, spune că se bucură că poate face medicină performantă. Pacienţii sunt extrem de mulţumiţi de modul în care sunt trataţi. „Stă de vorbă cu noi, ne dă reţete şi să ştii că, faţă de mulţi doctori din România, e cinstit, fata mea! Nu l-ai vede vreodată să-ţi ceară ceva sau să ia ceva“, a spus Ioana Melinte, o pacientă.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, relaţia doctor-pacient este percepută în acelaşi fel şi de Osama. „Cred că dacă mi-ar spune cineva să vin la Craiova, să am un cabinet acolo, eu l-aş refuza. Aceşti oameni m-au brimit foarte bine şi deja mă simt unul de-al zonei. Nu a fost cineva care să mă facă să mă simt ca un străin. Oltenii m-au adoptat foarte bine. E uşor să mergi într-un oraş mare, unde ştii că ai destui pacienţi, dar este mai uman să vii şi aici, unde localnicii chiar au nevoie să simtă pe cineva apropiat de ei. Eu aici mă simt ca în familie“, a adăugat sudanezul.