Radu Dop, specialist in "medicina critica", a participat in SUA la programul "Eisenhower Fellowships", care pregateste viitori lideri mondiali.
Chirurg de exceptie, Radu Dop este directorul unuia dintre cele mai mari spitale private din Romania - "Euroclinic". Doctorul a purtat un dialog constant cu Maica Tereza si, in perioada in care a urmat cursuri de management la Washington, a avut acces la oamenii influenti ai Americii, cu exceptia unuia: presedintele.
"Sunt nasul a 63 de copii" Doctorul are un legamant cu Maica Tereza pe care il respecta: "M-am angajat sa am grija de copiii aflati sub ocrotirea ordinului "Misionarele Caritatii", infiintat de Maica Tereza.
La Euroclinic, spitalul privat pe care il conduc, micutii sunt oricand bine-veniti si benevol le asiguram asistenta. Am fost nasul a 63 de copii care si-au gasit ocrotire in cadrul acestei institutii".
La inceputul anilor ‘90, Maica Tereza a venit in Romania, dupa ce deschisese la Moscova o institutie de ocrotire a copiilor abandonati. Dupa doua saptamani in care nu a gasit intelegere la autoritati, Radu Dop a intervenit pe langa premierul Petre Roman.
Acesta a pus la dispozitie o casa in care Ordinul "Misionarele Caritatii" sa-si desfasoare activitatea. "Fetita mea este printre putinii, daca nu singurul copil din lume, care are cinci scrisori de la Maica Tereza.
In 1991 am folosit aeronava premierului pentru a o transporta pe Maica Tereza alaturi de alte maicute la Roma, unde au primit binecuvantarea Papei. Am stat mult de vorba cu dansa si am avut privilegiul, rar acordat, de a-i saruta obrazul. Am dus-o cu masina personala la Patriarh, in 1992. Am dorit sa mediez un dialog intre dansa si Biserica Ortodoxa de la Bucuresti in incercarea de a micsora distanta intre cele doua religii. Cred ca, la proportii reduse, a fost un gest asemanator celui facut de Papa Ioan Paul al II-lea atunci cand a vizitat Romania. Cred in ecumenismul profund si drumul pe care s-a inscris Romania ma bucura deplin."
Simplitatea unei sfinte
Ceea ce impresiona la Maica Tereza era simplitatea. "Nu am vazut-o imbracata decat cu acele sariuri celebre pe care le-a purtat si atunci cand a rostit o scurta cuvantare cu ocazia decernarii Premiului Nobel.
Avea un pulover foarte subtire pe care il purta chiar si iarna, o geanta, facuta din panza si cu manere din lemn. Aici isi purta intreaga "avere": pasaportul, documentele copiilor...", reface doctorul portretul Maicii Tereza.
Membrii Ordinului "Misionarele Caritatii" nu se ating de nicio resursa alimentara sau materiala atunci cand fac vizite. Nu beau apa, nu mananca, pentru a lasa putinele resurse celui in a carui casa s-au dus.
"Am invatat din aceasta experienta ca avem de dat, ca merita sa iti faci din "a da" un crez, si atunci esti bogat si vei primi inapoi", spune Radu Dop.
Chirurg si profesor
> Nascut pe 10 iulie 1942, la Sibiu, casatorit, un copil
> 1963 - Scoala Tehnica Sanitara
> 1969 - Universitatea de Medicina
> 1973 - devine chirurg si cadru didactic
> 1990 - medic primar chirurg la Spitalul de Urgenta, specialist in laparoscopie. In ianuarie, este numit directorul Spitalului de Urgenta.
> 1992 - participa la programul "Eisenhower Fellowships", SUA
> 1998 - primul presedinte al Fondului Roman de Dezvoltare Sociala si presedinte Asociatiei Medicilor din Romania. A gestionat un program al Bancii Mondiale, de 45 de milioane de dolari
> 2005 - directorul primului spital privat din Romania
> La Euroclinic, dotarile medicale sunt de ultima generatie, medicii au fost "acreditati" de o comisie academica, iar "spaga" este motiv de concediere. Preturile sunt mai mici decat in Occident: o zi de spitalizare costa intre 100-175 de euro, o nastere 2.000 de euro, o operatie la san 1.000 de euro.
Specializat in "medicina critica"
"La sfarsitul liceului, eram pregatit sa imbratisez o cariera tehnica, dar nu am avut un dosar bun", spune Radu Dop. Dupa doua decenii de activitate universitara, in 1989, paraseste sistemul de invatamant.
"Mi-am continuat cariera de chirurg in Spitalul de Urgenta si m-am specializat in medicina critica, numita intre viata si moarte", rememoreaza directorul Euroclinic. Radu Dop a participat la programul "Eisenhower Fellowships", care pregateste lideri din intreaga lume.
"Alaturi de mine se aflau 25 de studenti din 25 de tari si din 25 de domenii distincte. Eram pregatiti sa intelegem stilul de viata american, societatea americana, functionalitatile statului. Mi s-a oferit posibilitatea de a alege sa ma intalnesc cu 65 de personalitati, de la cetateanul simplu pana la miliardarii Americii, cu o singura exceptie: sa nu cer sa il vad pe presedintele SUA", afirma medicul. Doctorul isi doreste sa cunoasca experienta produnda a inaltimilor: "La Viena, pe Discovery Chanele am urmarit imagini din naveta spatiala survoland globul mereu spre Soare. Mi-as dori sa zbor in spatiu.
"Trebuie sa investesti in propria ta sanatate"
Cum vi se par legile sanatatii? Au pus bazele colaborarii sectorului privat cu cel public. Pachetul de servicii minimale asigurate de Casa Nationala de Sanatate nu poate fi consistent. Cu banii alocati pentru sanatate, nu se poate realiza o crestere semnificativa a volumului de servicii medicale puse la dispozitia populatiei. Mai bine un pachet mic care sa ajunga la toti, decat unul mare care sa creeze discriminari si diferente periculoase. Cand asigurarile nu vor mai fi considerate un lux? Asigurarile private diferentiaza societatea in doua: cei care isi permit si cei care nu isi permit. Aceasta discriminare poate produce si efecte pozitive. Cei care isi fac asigurari private descarca de presiune sistemul public, care poate oferi servicii de sanatate mai bune pentru ceilalti.
Cati romani isi permit asigurari private de sanatate?
Cati romani isi permit sa fie indiferenti fata de sanatatea lor? Esti obligat sa faci o investitie in propria ta performanta, in viitorul tau. Platind o polita lunara de asigurare, intre 20 si 40 de ani, iti asiguri un fond de ingrijire cuprins intre 10.000 si 100.000 de euro.
Ce crede despre : Medicina la tara. A fi medic la tara este foarte dificil. In 1990, cativa medici elvetieni au dorit sa ne ofere ajutor. Ce ne puteti oferi, ne-au intrebat ei. Un pat si un stetoscop, le-am raspuns.
A doua zi au plecat si nu s-au mai intors. Medicina la tara inseamna un pat, o minte desteapta, bine pregatita, care are la capatul celalalt al stetoscopului o fiinta umana pe care o intelege, comunica si pe care o pregateste sa nu se imbolnaveasca.
Oras contra sat. Exista o populatie rurala varstnica care traieste la limita subzistentei. Avem o populatie urbana consistenta, formata din persoane emigrate din spatiul rural, care nu a fost complet adaptata si acceptata in noul mediu, cu nevoi, cerinte si deprinderi de tip rural. Sub amenintarea pasarilor migratoare bolnave, constatam cu uimire ca aglomerarea urbana de tip rural e plina de pericole si de amenintari de dimensiuni pandemice.
Viitor. Satisfactia creatiei este mai mare acolo unde lucrurile sunt nereglate. In Occident, poti avea avantaje materiale, dar bucuria creatiei o ai doar in fata unei panze albe, si nu in fata uneia cu un cadru trasat, cu perspective reduse.
Cei care pleaca nemultumiti din Romania pleaca nemultumiti de propria lor persoana, nu de tara, si isi vor regasi nemultumirea oriunde se vor duce.
Tinerilor le sugerez sa studieze sindromul Mozart, sa citeasca Omar Khayyam, Lermontov, Esenin, sa asculte Beethoven, sa vibreze odata cu Bach, sa vada globul si sa iubeasca natura.
O societate in criza. Romania de succes dintre cele doua razboaie mondiale a fost oprita din istorie. Atunci, s-a dezvoltat un sistem care a urmarit sa dispara valorile nationale, materiale, culturale, conform unui plan bine scris.
Criza de astazi este efectul marilor directii impuse de sistemul totalitar, dar si al unor decizii luate dupa 1989. Exista semne incurajatoare. Unele schimbari de mentalitate, din punct de vedere cultural si comportamental, si repozitionarea geopolitica a tarii au creat insule care au spart acest bloc compact realizat de vechiul sistem.
Putem reinnoda firul istoriei. Momentul de astazi seamana cu acela in care tinerii plecau la Paris si Berlin. Acolo s-au instruit, s-au intors si au recreat un cadru de istorie care a reprezentat un salt in evolutia istorica a natiunii.