Doctor Jivago - romanul care a prefațat Arhipelagul Gulag. De ce romancierul și poetul Boris Pasternak a trebuit să refuze Premiul Nobel în anul 1958?
Doctor Jivago - romanul care a prefațat Arhipelagul Gulag. De ce romancierul și poetul Boris Pasternak a trebuit să refuze Premiul Nobel în anul 1958?
Anul 2023 vine pe final și cu unele bucurii. Astfel, în această seară de 30 decembrie, de la ora 20.00, ora României, postul Warner TV va oferi publicului ecranizarea de succes a romanului Doctor Jhivago, scris de marele romancier și poet sovietic (evreu rus de origine), Boris Leonidovici Pasternak (1890-1960).
Doctor Jivago - romanul
Romanul Doctor Jivago a apărut în anul 1957, dar autorul său, Boris Pasternak începe să sc gândească la el încă de la finalul anilor 1930, în plină epocă a epurărilor staliniste și îl așterne în scris după 1945. Boris Pasternak se născuse într-o familie de artiști (muzicieni și desenatori), tatăl fiind Leonid Pasternak, pictor, iar mama Rosa Kaufman, pianistă. Tânărul Boris este pasionat de desen, poezie și muzicalitatea versurilor.
Se apropie cumva de lirica poeților Esenin și Maiakovski, poeți tragici. Debutul său este cam în aceeași perioadă cu aceștia, deși, e cu câțiva ani mai vârstnic decât fiecare dintre ei. Nu își reneagă originea, dar nici nu are de suferit. Preferă să țină în el convingerile sale, evident, contrare bolșevismului. În anii dinaintea Revoluției studiază Istoria, Filosofia, Muzica, trăiește în Germania. Se va dedica ulterior prozei. În 1948, opera sa în versuri este dată la topit.
O carte de mare succes la nivel mondial
Romanul Doctor Jivago arată drumul tânărului fiu de industriaș Iurii Andreevici Jhivago, care este tutelat după moartea părinților, de Aleksandr Gromeko, tatăl Toniei, viitoarea sa soție și de avocatul oportunist Viktor Ippolitovici Komarovski. Iurii Jhivago este atras de medicina practică, deși putea profesa la nivel de universitate. Războiul, Revoluția, Războiul Civil îl prind în vâltoarea lor, astfel că deși are o familie frumoasă cu Tonia, ajungând în Siberia, în viața lui apare de câteva ori Lara Antipova, o tânără cu origine mixtă rusă și franceză cari devine prietenă apoi amantă. La finalul romanului, Boris Pasternak introduce versuri pe care Iurii le-ar fi dedicat Larei.
Iurii Jivago (numele rusesc derivat din familia verbului a trăi și substantivului jiznîi-viață) trăiește când în realitatea crudă când în visele sale poetice. El va muri în 1929, ca urmare a unei crize cardiace. Mereu a fost vegheat din umbră de Evgar Andreevici, fratele lui vitreg, agent, revoluționar bolșevic, apoi general sovietic.
Romanul este încheiat după moartea lui Stalin. În 1956, în contextul destalinizării anunțate de Congresul al XX-lea al PCUS, Boris Pasternak reușește să trimită în Vest, clandestin romanul. Luptătorul comunist Giangiacomo Feltrinelli, un nobil italian putred de bogat, activist subversiv și patron de editură, publică romanul care devine un succes epocal, arătând abuzurile epocii Revoluției, Războiului Civil până la începutul prigoanei staliniste.
A primit premiul Nobel
În 1958, Pasternak primește Premiul Nobel, dar URSS îl somează pe romancier să refuze premiul. CIA susține traducerea în rusă a romanului care e distribuit clandestin în URSS.
Desigur, istoricii literaturii universale consideră că apariția romanului Doctor Jivago i-a accelerat, fie și indirect, dorința lui Aleksandr Soljenițîn de a finaliza Arhipelagul Gulag și de a-l duce clandestin în Occident, unde va apărea în 1973. Să nu uităm că Soljenițîn publicând în Franța Pavilionul Canceroșilor, în 1968, la un deceniu după ce Pasternak a primit Premiul Nobel, va primi și el Nobelul pentru Literatură în 1970.
Filmul, o capodoperă
Producătorul Carlo Ponti, soțul Sophiei Loren, regizorul David Lean au dat lovitura când au transpus pe ecran, în 1965, filmul Doctor Jivago.A luat nu mai puțin de cinci Premii Oscar și a reunit nume de top Omar Shariff- Iurii Jivago, Gerladine Chaplin - Tonia, Julie Christie - Lara Antipova, Alec Guiness - Evgar Andreevici Jivago. S-a afirmat că americanii au creat, cu ajutorul CIA, un film perfect. Boris Pasternak murise în 1960, iar din 1964, la putere venise neostalinistul Leonid Ilici Brejnev. În niciun caz, acel film nu se putea turna în Rusia. Cine vede filmul, poate să jure că respectă fundalul rusesc al stepelor, ogoarelor, câmpiilor cu flori galbene, fluviilor, munților, nămeților de zăpadă și al viscolelor apocaliptice.
Filmul a fost realizat în Spania. Așadar Uralii sunt de fapt Munții Cantabrici. Spania are ecartamentul feroviar mult mai mare și decât cel sovietic, rețeaua feroviară din film, peisajele par desprinse din stepele ruse și taigaua siberiană. Să nu uităm că Spania era condusă de fascistul-falangist Francisco Franco, lider spaniol contra căruia în anii 30, Stalin trimisese voluntari internaționali și chiar un agent, Kim Philby ca să îl lichideze. Așadar, alegerea Spaniei fusese în mod expres, ca să îi enerveze pe sovietici și mai mult.
Așadar, dacă vreți să vedeți diseară un crâmpei din Revoluția Rusă și din perioada dură a apariției URSS (la 30 decembrie 1922, a apărut oficial Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, deci data nu a fost aleasă întâmplător de postul Wanter TV), țineți televiozarele pe Warner TV de la ora 20.00.