DOCTOR EVZ: „Mi-am prins copilul fumând, cum îl ajut?”
- Adam Popescu
- 2 aprilie 2009, 08:15
Vă răspunde MAGDA CIOBANU - coordonatorul Centrului pentru Renunţarea la Fumat de la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti.
Mihaela, 35 ani: Mi-am prins copilul în vârstă de 12 ani fumând şi am avut un şoc. Mi-a răspuns că prietenii lui fumează şi că a încercat şi el. Ştiu că fumatul este periculos, dar vreau să ştiu dacă pentru un copil de 12 ani este mai nociv decât pentru unul de 20. Mi-a promis că nu mai fumează, dar mi-e teama că face asta când nu e lânga mine. Ce pot face, ce metodă să adopt pentru a-l împiedica să mai fumeze? La 12 ani, organismul continuă să se dezvolte, mai ales că se apropie pubertatea. Această dezvoltare este afectată de fumat deoarece organismul fumătorului primeşte mai puţin oxigen decât ar avea nevoie (oxigenul fiind înlocuit în sânge de monoxidul de carbon din fumul de tutun). Iar oxigenul este indispensabil vietii.
În plus, sunt studii recente care arată că dependenţa nicotinică se instalează mai repede la cei care încep fumatul la vârsta fragedă, inclusiv datorită unei imaturităţi a sistemului nervos.
În ceea ce priveşte atitudinea dumneavostră, este bine să încercaţi să aflaţi ce anume l-a determinat să fumeze, îi imită pe colegi în toate sau numai în ceea ce priveşte fumatul? Încercaţi ca, prin atitudinea dumneavoastră şi mai ales a tatălui să-i creşteţi încrederea în sine, să-l ajutaţi să-ţi vadă calităţile, să se aprecieze şi, astfel, să nu mai simtă nevoia aprobării nediscriminatorie a colegilor.
Încercaţi să legaţi fumatul de aspecte care stiţi că îi sunt neplacute, de exemplu, mirosul neplăcut, dinţii cariaţi, tricourile/adidaşii pe care nu-i mai poate cumpăra, jocurile pe calculator pe care nu va mai avea timp să le joace (pentru că, nu-i aşa, dvs nu-i veţi permite să fumeze în casă).
Aveti grijă cum vorbiţi cu el: orice frază care începe cu "NU", o va interpreta exact invers. Adresaţi-vă copilului ca şi unui adult, arataţi-i încrederea în faptul că va lua decizia corectă. Iar dacă tot va fuma, nu-i creaţi condiţii pentru a fuma, dar fară a-i interzice explicit. Riscaţi efectul invers.Totuţi, nu uitaţi că există şi în România psihologi specializaţi în terapia copiilor, iar sfatul lor chiar vă poate fi de folos.
Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 0741 830 707