Doar cinci la suta din românii care au suferite accidente cerebrale au acces la tratamente inovatoare. Un profesor de neurologie a vorbit în premieră despre un nou tratament performant

Doar cinci la suta din românii care au suferite accidente cerebrale au acces la tratamente inovatoare. Un profesor de neurologie a vorbit în premieră despre un nou tratament performant

Un tratament inovator este folosit tot mai des de neurologi din România, în cazul persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale.

Profesorul de neurologie Dafin Mureșanu a declarat, cu ocazia unui curs european de neuroreabilitare care a avut loc la Cluj Napoca, organizat de Instititul RoNeuro, că tromboliza este folosită tot mai mult de medicii neurologi, pentru rezolvarea cât mai eficace a cazurilor grave. ”În 2015, peste 200 de români care au suferit AVC, au beneficiat de tratamentul cu tromboliză. Acest tratament medical are ca și obiectiv recanalizarea arterială, cu scopul de a reduce dimensiunea ischemiei și de a salva neuronii aflați în zona de penumbră. Limitele trombolizei sunt legate în special de intervalul de timp scurs de la debutul unui AVC”, a spus profesorul Mureșan.

Acest tratament inovator constă în aplicarea în primele patru ore de la debutul atacului cerebral a unor medicamente care au puterea de a redeschide artera blocată de cheagul de sânge care s-a format în zona afectată.

Doar cinci la sută dintre români au acces la tratamente performante

Ne puteți urmări și pe Google News

La Congresul de Neurologie de la Cluj, participanții au atras atenția asupra faptului că tot mai puțini români au acces la tratamente inovatoare care să le poate reda speranța la viață. Profesorul Dafin Mureșanu a declarat că este foarte important ca persoanele care au suferit de AVC să fie transportate de urgență la o clinică de neurologie. ”S-a demonstrat statistic că șansele de supraviețuire sunt mai mari cu cinci la sută în cazul pacienților care intră în conctact direct cu un spital de neurologie și nu cu unul de boli interne etc. La fiecare 8 minute, un român suferă un accident vascular cerebral şi doar 5% dintre aceştia au şansa de a beneficia, în timp util, de tratamentele inovatoare”, a mai spus profesorul Mureșanu.

Să fim atenți la ce mâncăm și cât dormim

Neurologii prezenți la Cursul European de Neuroreabilitare, inclusiv din Germania și Israel, au susținut importanța recuperării medicale a persoanelor afectate de un accident vascular cerebral printr-o medicație corespunzătoare dar și prin terapii ulterioare menite să recupereze funcțiile cognitive pierdute în momentul derulării bolii.

Printre factorii de risc, spune profesorul Dafin Mureșanu, care pot declanșa un accident vascular sunt stresul, oboseala accentuată dar și modul în care mâncăm, și mai ales ce mâncăm. Profesorul Dafin Mureșanu a mai precizat că foarte multă lume consumă produse de tip fast food. “Putem observa mutaţii în aceste domenii, consumăm mai multe alimente procesate, au crescut factorii de risc, cum ar fi fumatul, alcoolul, obezitatea, activitatea fizică limitată. A crescut ponderea factorilor de risc în dinamica vieţii şi au scăzut factorii protectivi, este o încrucişare nefavorabilă care se traduce prin scăderea vârstei la care se poate produce un AVC”, a mai precizat profesorul Mureșanu.