Doar aici românii plătesc mai puțin la căldură. Ce gest extrem a făcut primăria?

Doar aici românii plătesc mai puțin la căldură. Ce gest extrem a făcut primăria?

Consilierii locali ai municipiului Constanța au aprobat scăderea prețului gigacaloriei pentru consumatorii casnici și majorarea tarifului pentru agenții economici, începând din data de 1 iulie, prețul până la acea dată fiind unitar. Având în vedere că atât RADET, regia primăriei, cât și Electrocentrale Constanța, din subordinea ministerului Energiei, sunt în insolvență, dar și în litigii vechi din cauza datoriilor uriașe, primăria Constanța intenționează să cumpere de la CET rețeaua de transport primar a agentului termic, înființând o nouă entitate energetică.

Noul preț aprobat al gigacaloriei, pentru consumatorii casnici, este 517,6 lei, față de 534,35 lei, prețul unitar, care a fost până la 1 iulie a.c. Cu modificările generate de schimbarea politicii ANRE, prețul gigacaloriei pentru consumatorii necasnici crește la 607, 8 lei. Modificarea tarifelor la căldură a fost aprobată de consilirerii locali constănțeni, în ședința de astăzi, 31 iulie. Cu această ocazie, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a anunțat că intrarea în insolvență a Electrocentrale Constanța și a RADET “reprezintă un punct de plecare într-o nouă strategie de alimentare cu energie termică, nicidecum faliment și distrugerea sistemului centralizat”.

Decebal Făgădău a anunțat că pentru ședința CLM din luna august, “consilierii vor analiza propunere de cumpărare a rețelei primare de transport de la Electrocentrale Constanța, de a elabora, cât se poate de repede, un studiu de fezabilitate și de a depune un proiect finanțat de către Uniunea Europeană pentru redimensionarea și modernizarea acestei rețele de transport primar”. În acest fel, Constanța va urma exemplul Capitalei care deține toată rețeaua de transport căldură. Este o rețea supradimensionată, în care nu s-a investit nimic, “iar utilizând fondurile structurale, redimensionând, modernizând, preizolând, introducând automatizări, senzori etc vom reuși să scădem prețul de transport cu mai mult de 50%. Sistemul a fost construit în anii 70 și astăzi tehnologia este mult mai avansată”.

Apoi, RADET Constanța va testa soluții alternative, atât de producție cât și de eficientizare, pe punctele termice, astfel încât fiecare consumator să poată contoriza ceea ce își dorește. “Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Administrației, cel al Finanțelor, cel al Energiei, împreună cu primăria Constanța au făcut demersuri de includere a Constanței în zona orașelor care vor primi alocare dedicată pentru creșterea eficienței energetice. Asta înseamnă că vom propune înființarea a unei societăți energetice care să gestioneze atât termia cât și producția de energia termică.  Municipiul Constanța trebuie să devină și producător, nu numai consumator”, a încheiat primarul Decebal Făgădău. (Foto- Primaria Constanta)

Ne puteți urmări și pe Google News