Programul anti-radicalizare al guvernului britanic monitorizează doar 2% dintre toți suspecții de terorism semnalați de serviciile de securitate.
În 2019, 6.287 de persoane figurau pe listele programului Prevent, având drept scop deradicalizarea tinerilor care riscă să devină teroriști sau să susțină terorismul.
Potrivit datelor oferite de Ministerul de Interne din Marea Britanie și citate de The Sun, doar 147 de persoane semnalate anul trecut rămân sub controlul programului, ceea ce nu reprezintă decât 2% dintre toți teroriștii semnalați pentru Prevent.
Poliția se plânge
Fostul șef al Biroului Național pentru Securitate Antiteroristă, Chris Phillips, a declarat pentru The Sun:
„Izolările COVID au făcut munca poliției și a serviciilor de securitate mult mai dificilă – încercați să urmăriți un suspect pe străzile pustii.”
„În plus, mulți utilizează Internetul pentru a-i radicaliza pe alții”, a mai spus Phillips, adăugând: „Trecem printr-o perioadă dificilă, cu o mare probabilitate a unor noi atacuri”.
Programul Prevent a fost însărcinat să-l urmărească pe teroristul de la London Bridge, Usman Khan, de 28 de ani, care a înjunghiat doi absolvenți de Cambridge, în cadrul unui eveniment de reabilitare a prizonierilor, la Fishmongers Hall, în 2019.
O anchetă a dezvăluit ulterior că agenții Prevent, responsabili cu supravegherea lui Khan nu aveau o „formație profesională specifică” în materie de gestionare a teroriștilor.
Mai recent, suspectul pentru împușcarea mortală a unui polițist la Londra, în septembrie, fusese semnalat de program înainte de atac.
Și teroriștilor le e greu
Expertul în probleme de securitate, Will Geddes, declară că o resurgență a atacurilor teroriste se va produce probabil după ridicarea restricțiilor COVID în Europa.
„Una dintre cele mai mari probleme de care trebuie să ținem cont este că terorismul nu are șanse de succes pe străzile goale, unde sunt mai puține victime potențiale și unde este mai ușor pentru serviciile de securitate să îi identifice”, spune Geddes.
„Teroriștilor le place să vizeze zone foarte populate, care sunt mai rare atunci când sunt mai puțini oameni pe străzi.”
Dar Geddes a avertizat:
„Nimic nu este exclus deocamdată, partea cea mai dificilă a luptei împotriva terorismului este de a încerca să vedem ce oportunități vor încerca să exploateze aceste grupuri.”
Un atac terorist e „foarte probabil”
În noiembrie, ministrul de Interne, Priti Patel, a confirmat că Centrul Comun pentru Analiza Terorismul, o ramură independentă a serviciului de securitate MI5, a ridicat nivelul de amenințare teroristă în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că guvernul consideră că un atac terorist este „foarte probabil”.
Creșterea nivelului de alertă, de la „probabil”, s-a produs ca urmare a unui șir de atacuri teroriste din Austria și Franța.
În aprilie, guvernul britanic dezvăluia că serviciile de securitate au cunoștință de cel puțin 43.000 de suspecți de terorism, aproape mai mult decât dublu decât se dezvăluise anterior.