DNA sfidează CCR. Kovesi l-a AVANSAT pe procurorul care a ANCHETAT ILEGAL Guvernul, în cazul ORDONANŢEI 13

DNA sfidează CCR. Kovesi l-a AVANSAT pe procurorul care a ANCHETAT ILEGAL Guvernul, în cazul ORDONANŢEI 13

Anunţ şocant despre DNA, în ziua în care Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat căprocurorii anticorupţie şi-au încălcat atribuţiile anchetând membri ai Guvernului Grindeanu pentru modul în care a fost concepută şi oficializată Ordonanţa 13, privind modificarea codurilor penale, Laura Codruţa Kovesi l-a avansat în funcţie pe procurorul care s-a ocupat de acest caz. Anunţul a fost făcut la Cheile Grădiştei, loc în care Laura Codruţa Kovesi a chefuit împreună cu circa 400 de procurori şi poliţişti.

O veste şocantă despre DNA a fost anunţată la RTV de un martor care a asistat la o întâlnire între procurori şi poliţişti, de la Cheile Grădiştei, la care ar fi participat şi Laura Codruţa Kovesi. Procurorul care s-a ocupat de dosarul în care au fost anchetaţi, illegal, mai mulţi funcţionari publici de rang înalt din Ministerul Justiţiei, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul dar şi cadrul Guvernului Grindeanu, în cazul elaborării şi promulgării OUG 13/2017, a fost promovat. Jean Uncheşelu este magistratul care anchetează şi un dosar în care este anchetat fostul premier, Victor Ponta. Anunţul vine chiar în ziua în care CCR a anuţat că că DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o posedă, iar acţiunea Ministerului Public a fost una abuzivă şi creează o presiune asupra membrilor Guvernului care afectează buna funcţionare a acestei autorităţi.

Martorul a declarat la RTV că şefa DNA a chefuit, într-un local de la la Cheile Grădiştei, la o întâlnire la care au participat circa 400 de persoane, procurori şi poliţişti.

Decizia CCR a fost luată ca urmare a sesizării primate din partea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cel care a sesizat că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, prin DNA, respectiv Guvern, pentru că procurorii DNA şi-au depăşit atribuţiile în cazul anchetei privind OUG 13 şi au verificat aspecte privind oportunitatea şi legalitatea adoptării unui act normativ, în loc să se limiteze la cercetarea penală a comiterii unor infracţiuni. Judecătorii CCR au stabilit, vineri,  Judecătorii CCR susţin că  “o astfel de conduită echivalează cu o încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat, garantat de art.1 alin.(4) din Constituţie, deoarece Ministerul Public nu doar că îşi depăşeşte atribuţiile prevăzute de Constituţie şi de lege, dar îşi arogă atribuţii ce aparţin puterii legislative sau Curţii Constituţionale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţa de a efectua o anchetă penală într-un domeniu care excedează cadrului legal, ce poate conduce la un blocaj instituţional din perspectiva dispoziţiilor constituţionale ce consacră separaţia şi echilibrul puterilor în stat. Astfel, în condiţiile în care începerea urmăririi penale presupune activităţi de cercetare şi anchetă penală cu privire la modul în care Guvernul şi-a îndeplinit atribuţiile de legiuitor delegat, acţiunea Ministerului Public încetează să mai fie una legitimă, devenind abuzivă, întrucât depăşeşte competenţa stabilită de cadrul legal în vigoare. Mai mult, acţiunea Ministerului Public creează o presiune asupra membrilor Guvernului care afectează buna funcţionare a acestei autorităţi sub aspectul actului legiferării. (...)Prin conduita sa, Ministerul Public –Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -Direcţia Naţională Anticorupţie a acţionat ultra vires, şi-a arogat o competenţă pe care nu o posedă – controlul modului de adoptare unui act normativ", se arată în motivarea CCR.