"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 26 mai, față de Ioan Munteanu, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și spălare de bani", informează DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit ordonanței procurorilor, la sfârșitul anului 2009, Ioan Munteanu, în calitate de deputat și președinte al organizației județene a unui partid politic, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.

"În schimbul acestor bani, inculpatul i-ar fi promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri. Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, ar fi fost primit de Ioan Munteanu, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal în perioada 2009 — 2010", se precizează în comunicat.

DNA arată că, pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în cursul anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a lui Munteanu ar fi fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.