Corupție la Spitalul Militar Central. Colonel condamnat pentru luare de mită
- Ionel Sclavone
- 28 iunie 2024, 17:11
DNA a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu colonelul Alexandru Săvulescu, din cadrul Spitalului Militar Central. Fost șef al Secţiei Chirurgie generală II, acesta a fost acuzat de corupție.
Ancheta a stabilit că fostul chirurg șef a primit bani și alte bunuri pentru intervențiile pe care le realiza. Colonelul și-a recunoscut faptele, astfel că va primi o pedeapsă de trei ani cu suspendare şi interzicerea unor drepturi. El nu va mai putea profesa în perioada de încercare.
DNA a descoperit corupția la Spitalul Militar
Fostul şef al Secţiei Chirurgie generală II din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a recunoscut că a luatmită. Colonelul Alexandru Săvulescu a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei. El a confirmat, conform documentului, 29 de fapte de luare de mită. Colonelul Săvulescu a primit bani, bijuterii, dar şi alte produse pentru a intervenţii chirurgicale sau examinări.
În baza acordului de recunoaștere, el va primi o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, procurorii DNA au mai propus și confiscarea unor sume de bani, pe care fostul chirurg șef nu le poate justifica. Totodată, ca sancțiune complementară, colonelului Săvulescu îi vor fi interzise mai multe drepturi, între care și cel de a profesa.
Conform unui comunicat de presă, procurorii militari din cadrul DNA au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Alexandru-Florin Săvulescu. La data comiterii faptelor acesta era chirurg şi şef al Secţiei Chirurgie generală II din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”. El este acuzat de luare de mită în formă continuată pentru 29 de acte materiale.
Cazul descoperit de procurori
Procurorii DNA susțin că în anul 2022, colonelul Alexandru Săvulescu, medic militar, ar fi primit de la 29 persoane mai multe sume de bani, bijuterii și alte produse. Anchetatorii au stabilit că este vorba despre 4.750 euro şi 28.050 lei, bijuterii estimate la 6.515 lei etc. În schimul mitei, medicul ar fi făcut mai multe intervenții chirurgicale, între care și operații de micșorare a stomacului (gastrectomie longitudinală).
De asemenea, au mai stabilit anchetatorii DNA, el ar fi primit bani pentru examene de specialitate și consultații.
Procurorii au precizat că, în prezenţa avocaților, inculpatul și-a recunoscut faptele și a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Pe cale de consecință a fot de acord și cu pedeapsa primită, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare.
DNA a trimis dosarul al instanță
Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Militar Bucureşti. Între altele, procurorii DNA au propus confiscarea extinsă a sumelor de 31.480,64 lei, 113.828,75 euro şi 30.000 de dolari. Colonelul Alexandru Săvulescu nu a avut justificare pentru acest sume, consideră procurorii.
De menționat că, în acest dosar penal, colonelul Săvulescu a fost plasat sub control judiciar în 2022.