Editura Evenimentul si Capital

Prin atmosfera de lucru de la Bilanțul pe 2018, DNA a revenit, în fine, la normalitate. România lui Cristoiu

Autor: | | 3 Comentarii | 3160 Vizualizari

Vineri, 22 februarie 2019, a avut loc prezentarea Raportului de activitate al DNA pe anul 2018. Curios cum sînt cînd vine vorba despre această instituție făurită și întreținută sub semnul saltului de la lupta de clasă la lupta împotriva corupției, m-am grăbit să umblu pe internet în căutarea amănuntelor care se dau de obicei despre un eveniment.

Știind din anii interiori ce însemna pentru Divizia Presă a Binomului, am rămas surprins la puținătatea informațiilor. Despre bilanțurile anterioare scriau de regulă comandanții de unități de presă militarizată, invitați de DNA să ocupe primele rânduri ale asistenței, de unde se ajungea mai repede la fripturile de după sindrofie. Să nu-i mai fi invitat anul acesta conducerea DNA? Din ce-am găsit ici- colo am priceput că la Bilanțul din 22 februarie 2019 au participat doar personalități aflate în legătură profesională cu instituția. Întreaga manifestare s-a desfășurat întro atmosferă de maximă sobrietate. Presa de ambele baricade a văzut în asta o evidentă decădere a DNA. Realitatea tv a titrat, în stilul isteric impus de Rareș Bogdan: DNA părăsită de toată lumea.

Personajul MISTERIOS din DOSARUL de SECURITATE al lui Petre ȚUȚEA. Cine este „ȚUȚU”, amicul lui „ȚONE” . Enigme rezolvate de Evenimentul Istoric

S-a vrut să se sugereze, sub semnul slugărniciei acestui post față de binefăcătoarea Codruța Kovesi, că o dată plecată Zeița, Tutancamon-ul epocii de Internet, Însăși Slujirea, lupta împotriva corupției s-a prăbușit. Lumea Justiției a scris în preambulul relatării: „Spre deosebire de anii trecuți, cînd președintele Iohannis și șefii SRI se înghesuiau la bilanțurile festiviste ale lui Kovesi, în 2019 dezastrul a fost anunțat de la o măsuță de Călin Nistor și adjunctul Marius Iacob, într-o atmosferă de tristețe totală.” Dacă Realitatea tv a vrut să sugereze că DNA a ajuns pe fundul prăpastiei, pentru c-a fost dată jos din copac Zeița, Lumea Justiției a vrut să impună teza unui DNA făcut praf și pulbere. Prin raportare la vremurile anterioare, cînd trona Faraoana, momentul de vineri, 22 februarie 2019, șochează. După momentul bilanțului pe 2015, făcut în 25 februarie 2016 de Codruța Kovesi, am scris pe cristoiublog.ro din 26 februarie 2016, sub titlul O altă Zi a Tovarășei Elena Ceaușescu: Ziua Bilanțului DNA! despre atmosfera nefirească, halucinantă de sărbătorire a Tovarășei:

Bilanțul DNA a fost – cum i-ar fi zis Hemingway unui volum de amintiri despre șederea sa la Paris - o sărbătoare continuă. N-a fost vorba de bilanțul unei instituții. A fost vorba de ridicarea în slăvi a unei instituții. N-a fost vorba de bilanțul unei activități a unei instituții într-o democrație. A fost vorba de sărbătorirea unei activități: Lupta împotriva corupției în varianta cătușelor și arestărilor preventive. N-a fost vorba de analiza rece a unei persoane care conduce DNA, om și, prin urmare, supus greșelii. A fost vorba de cîntarea Codruței Kovesi. De la aniversările Tovarășei n-am mai întîlnit o asemenea ridicare în slăvi a unei ființe vii.

Președintele României, premierul, șeful SRI, ministra Justiției, ministrul de Interne, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, n-au venit la bilanțul unei instituții, una dintre instituțiile statului de drept. Au venit să prezinte omagiile lor Codruței Kovesi. Culmea a atins-o Raluca Prună, ministrul Justiției, care a folosit Bilanțul pentru a-i face un cadou Codruței Kovesi. Anunțul că a decis s-o reinvestească. Vă vine să credeți? Mandatul Codruței Kovesi se încheie la finele lui aprilie al acestui an. Cu două luni înainte, în cadrul festiv, un ministru al unui Guvern tehnocrat nu face din decizia de reinvestire a Codruței Kovesi prilejul unei analize temeinice, ci un moment de cadou festiv făcut Codruței Kovesi cu prilejul ședinței de Bilanț. A venit apoi, pentru a o concura pe Raluca Prună la răsturnarea lumii cu fundun sus, Livia Stanciu, președinta ÎCCJ. Din cîte știm noi, ÎCCJ e o instanță de judecată. În fața ÎCCJ se prezintă cu drepturi egale atît cel trimis de DNA în judecată cît și procurorul DNA. Livia Stanciu, careși zice judecător, a venit la Bilanțul DNA pentru a face elogiul DNA și a se angaja că va sprijini lupta împotriva corupției.

Am reluat aici, în 25 februarie 2019, un text publicat în urmă cu trei ani, în 26 februarie 2016, pentru a reaminti unul dintre cele mai jenante fapte ale postdecembrismului, dacă nu chiar ale României din ultima jumătate de secol: Transformarea bilanțurilor DNA din necesare momente de lucru în momente de sărbătorire de tip ceaușist: A Codruței Kovesi mai întîi. A luptei împotriva corupției din punct de vedere penal mai apoi. Notam atunci:

”Așadar, potrivit ștabilor grăbiți să-i pupe mînușițele noii Tovarășe a României, 2015 a fost un an de mari victorii în lupta împotriva corupției. E drept, în 2015 nu s-a dat gata nici o autostradă, sistemul de Sănătate a fost mai prost ca niciodată, România e țara membră a UE cu cele mai multe locuințe fără apă curentă, învățămîntul e la pămînt, o parte din români spală la fund babalîci italieni sau muncesc fără carte de muncă în Occident. N-am avut nimic din ceea ce ar face mai bună viața omului simplu. Am avut în schimb mari, nebănuite realizări la arestări preventive și trimiteri în judecată. Desigur și acestea au fost necesare. Dar să faci din ele o sărbătoare la care să participe primii oameni în stat asta mi se pare o chestie halucinantă. ”

Simona Halep - Taylor Townsend se joacă ACUM la Miami. LIVE VIDEO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI