Provocare pentru DNA. Doi avocați cer revizuirea pedepsei executate

Provocare pentru DNA. Doi avocați cer revizuirea pedepsei executate DNA. Sursa foto: Facebook

Tensiunile la DNA Constanța continuă. După demisiile în bloc, structura anticorupție va trebui să demonstreze în instanță, că doi avocați au fost anchetați în mod legal.

Direcția Națională Anticorupție(DNA) va trebui să prezinte, prin serviciul judiciar, argumente noi cu privire la acuzațiile formulate pe numele a doi avocați: Sorin Calaigii și Mihaela Bodîrlău, din Baroul Constanța, respectiv Baroul București. Cei doi au fost condamnați în 2015, pentru  trafic de influență și șantaj. Deși au executat pedeapsă,  avocații au formulat cerere de revizuire a deciziei de condamnare, la Curtea de Apel București.

Provocare pentru DNA. Doi avocați cu condamnarea executată au formulat cerere de revizuire. Consecințe juridice

Condamnarea lui Robert Roșu, act de intimidare la adresa unui avocat

Sursă foto: Pixabay

Conform luju.ro,  Curtea de Apel București a respins „de principiu” cererea de revizuire formulată de cei doi avocați menționați mai sus, acuzați de corupție. În urma apelului(n.r. cale de atac judiciară), Înalta Curte de Casație și Justiție a decis admiterea „de principiu” a acestei solicitări din partea avocaților.

Admiterea de principiu a cererii de revizuire presupune, conform Codului de procedură Penală,  doar că apelul întrunește condițiile pentru a intra pe rolul instanței, nu înseamnă o decizie definitivă în cazul avocaților apelanți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei doi avocați acuzați de trafic de influeță și șantaj au fost trimiși în judecată de fostul șef al DNA Constanța, Andrei Bodean.

În cazul în care instanța decide definitiv că cei doi apărători au fost cercetați, respectiv, anchetați nelegal, au posibilitatea să ceară despăgubiri statului român.

Demisii în bloc la DNA Constanța. Val de achitări

DNA Constanța

Marius Voineag, procuror șef al DNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

DNA Constanța trece printr-un proces de reorganizare. Miercuri, 28 februarie, procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce șeful Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța. Magistrații sunt nemulțumiți că nu au fost consultați cu privire la numirea unei noi conduceri, însă, legea de numire în funcție a procurorilor/delegare nu prevede o obligație în acest sens. În Ministeru Public, la parchete, funcționează principiul subordonării ierarhice.

DNA se confruntă cu un val de achitări, în ultima perioadă, lucru recunoscut chiar de oficialii instituției.

Rata de achitări a DNA pe 2023 a ajuns la un nivel foarte ridicat, respectiv la 27%, comparativ cu 24% în anul precedent. Instanţele au dispus încetarea procesului penal, inclusiv pe prescripţie, în 144 de dosare, în comparaţie cu 37 de cauze în 2022.  Prejudiciile totale estimate în dosarele aflate pe rolul DNA în curs de soluţionare s-au ridicat la peste 17 miliarde lei. Suma prejudiciilor în dosarele trimise în judecată este de aproape 450 de milioane de lei. Principala cauză de încetare a proceselor penale, în 2023, are la bază decizia Înaltei Curți de Casație, cu privire la prescripția răspunderii penale, care ar opera în favoarea inculpaților.