Închisoare cu suspendare pentru un fost șef din IPJ. DNA a admis acordul de recunoaștere a vinovăției
- Cristian Raducanu
- 12 ianuarie 2024, 20:04
Ionel Marian Buda, personaj important în IPJ Cluj, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Fost șef de birou la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Cluj a primit un și două luni de închisoare cu suspendare.
Ionel Marian Buda, fost șef de birou la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul IPJ Cluj și fost împuternicit șef al Direcției Naționale a Poliției Transporturi din Cadrul Poliției Poliției Române, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Cluj pentru o pedeapsă de 1 an și două luni cu suspendare.
Acuzațiile procurorilor DNA Cluj
Marian Buda a fost acuzat că ar fi comis mai multe acțiuni incomptabilile cu funcția pe care a ocupat-o. Procurorii DNA au reținut pe numele ofițerului de poliție infracțiuni precum: efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu funcția; atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Numele lui Ionel Buda apare în repetate rânduri în interceptările obținute de procurori în dosarul fostului șef al ISCTR, Bogdan Durlea. Fostul ofițer este acuzat că ar fi intevenit pentru protejarea intereselor unei societăți comerciale.
Conversații interceptate
În rechizitoriul procurorilor DNA se menționează că între discuțiile dintre Buda și Durlea au fost amintite în repetate rânduri controalele pe care inspectorii ISCTR asupra camioanelor aparținând firmei FQ Biomax Construct SRL, societate care ar fi fost administrată de Buda.
Din dosarul penal deschis pe numele lui Durlea mai reiese că șeful ISCTR Cluj, îl anunța pe polițist unde sunt inspectorii ISCTR.
Comunicatul DNA
„În perioadele mai 2014-octombrie 204 și octombrie 2016-iulie 2023, inculpatul Buda Ionel Marian, în calitatea de ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Inspectoratului General al Poliției Române-Direcția de Poliție Transporturi, în scopul obținerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite, ar fi efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, constând în administrarea unei societăți comerciale, activitate incompatibilă cu funcția deținută, respectiv cu statutul polițistului”, potrivit comunicatului DNA.
Acordul de recunoaștere a vinovăției și dosarul de urmărire penală au fost trimise la Tribunalul Cluj, informează clujust.ro.