Revin vechile practici? DNA a ridicat mingea la fileu celor de la Recorder. O investigație făcută cu sprijinul procurorilor

Revin vechile practici? DNA a ridicat mingea la fileu celor de la Recorder. O investigație făcută cu sprijinul procurorilorsursa foto. captura video

Copiile după contractele de publicitate politică încheiate de postul de televiziune România TV cu PSD, prezentate în spațiul public în ultimul reportaj Recorder, provin de la DNA. Afirmația îi aparține jurnalistului clujean Liviu Alexa. Acesta susține că materialele au ajuns la publicația online prin intermediul procuroarei Alexandra Carmen Lăncrănjan.

Liviu Alexa (foto) susține, într-un material publicat pe site-ul strictsecret.ro, că facsimilele unor contract de publicitate politică încheiate între Rid Zone, firma care operează România TV și PSD ar fi fost obținute de Recorder de la DNA. Potrivit celor arătate de el, aceste documente ar fi fost ridicate de procurori în urma unei percheziții pe care au desfășurat-o la sediul Rid Zone.

Liviu Alexa a arătat că, de la DNA, documentele ar fi fost preluate de procuroarea Alexandra Carmen Lăncrănjan care le-a transmis mai departe la Recorder, reporterului Victor Ilie, care le-a dat publicității.

„Dar de unde avea Victor Ilie «docomentele» despre Rid Zone, firma în spatele căreia se află Sebastian Ghiță și prin care se operează România TV? Eheee, va spune je: domnul jurnalist Victor Ilie e mare prieten cu Veverița, adică cu doamna procuror DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan. Nu știu dacă îi duce mufa la USB, dar știu sigur că sunt foarte buni prieteni, mi-a spus o sursă mai mult decât informată din SRI. Căci doamna Veverița este acoperită SRI și cea care a «constituit» dosarul Tel Drum ce îl vizează pe Liviu Dragnea”, a scris Liviu Alexa.

Potrivit spuselor sale, ancheta Recorder ar fi bazată pe informații obținute din astfel de surse, de la DNA sau de la SRI. Mai mult, spune clujeanul, citând o afirmație a Sorinei Matei, procuroarea Lăncrăjan ar fi acoperită SRI.

„Iar «Veverița» avea documentele despre Rid Zone și PSD în urmă unei descinderi făcute de DNA la sediul societății și la RTV. Păi, așa investigații aș ști și eu să fac, dacă aș primi «servite» de la DNA sau SRI!”, a mai spus Liviu Alexa.

Sursă: Liviu Alexa/ Facebook

Un subiect bătut de alte publicații

Liviu Alexa mai arată că subiectul abordat de Recorder nu este original, iar contractele de publicitate politică încheiate de partidele politice cu diferite publicații și posturi de televiziune nu au nimic ilegal. Pot fi considerate, cel mult imorale. Mai mult, spune acesta, nu există o obligație, prevăzută în textul de lege, ca formațiunile politice sau beneficiarii contractelor de publicitate politică să le facă publice.

„Partidele nu pot fi obligate să fie transparente decât atunci când legea o să fie «ameliorate» în acest sens; firmele editoare și de televiziune nu pot fi nici ele obligate să fie transparente; chiar și dacă s-ar află traseul real al banilor, «opinia publică» ar fi la fel de «mneah». Publicul e atât de polarizat politic, încât pe un fan PSD sau PNL sau USR îl doare în cot de acest «detaliu»”, a mai scris Liviu Alexa.

sursa foto. strictsercret.ro

Care este sursa de finanțare a Recorder

În final, Liviu Alexa prezintă o serie de suspiciuni legat de sursele de finanțare a Recorder, prin intermediul unui ONG. El arată că în conturile acestui ONG au intrat, în timpul pandemiei, 3,5 milioane de lei. Aceasta în condițiile în care toată presa avea probleme legate de finanțare. El arată că Recorder este singură redacție online care are în conturi o rezervă de 500 000 de euro.

„Cum a trecut Recorder pe ONG-ul cel nou în 2021, în ditamai pandemia, a început să le plouă cu bani în redacție. Va dați seama ce «minune»? Când toată presă românească murea de foame și rămăsese fără 90 la sută din publicitatea comercială, Recorder se umplea de bănet. Uitați aici dovadă de la Finanțe: în conturile ONG-ului au intrat pe 2021 3,5 milioane de lei, așa, dintr-un foc!

Desigur, pentru fraierii activiști și rezistaci, totul a fost bine împachetat în vorbe maiestre și optimiste, în cadrul unei comunicări oficiale din partea «redacției» Recorder, de unde aflăm ceva incredibil: nu numai că 2021 le-a permis celor de la Recorder să nu mai fie fomișți ca în perioada 2017-2021, ba chiar au «produs» de 10 ori mai multe venituri decât produceau pe SRL, ba chiar au reșit să pună deoparte jumătate de milion de euro pe care l-au botezat înduioșător de emoționant: «fond de reziliență»”, a mai scris Liviu Alexa.

Clujeanul mai afirmă că Recorder nu ar fi un proiect sustenabil și își exprimă îndoiala în legătură cu donațiile făcute de persoanele fizice.

„Cifrele dovedesc clar că Recorder nu este o întreprindere media sustenabilă financiar, dacă este lăsată în vâltoarea economiei de piață, aia reală. Mai mult, realmente nu cred că sunt reale donațiile de la persoane fizice, România nu e o țară cu public generos făță de presă. Dar cred în posibilitatea că anumite «persoane fizice» să doneze dintr-un click sume îndestulătoare pentru că proiectul Recorder să fie susținut. Granturile mari acordate presei româneșți sunt influențate de ambasadele străine cu sediul la Bucureșți, mă refer la cele ale SUA și Marii Britanii, Suediei și Norvegiei. Nu pupă nimic site-urile și televiziunile de «stânga» și jurnaliștii care nu sunt «conformi»”, a concluzionat Liviu Alexa, conform strictsecret.ro.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News