Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că autorităţile de la Kiev mizează pe o schimbare pozitivă a poziţiei statelor membre ale NATO, care anterior erau sceptice cu privire la aderarea Ucrainei la Alianţă, fiindcă „situaţia s-a schimbat radical”.
„Viitorul zonei euro-atlantice se decide în Ucraina. Securitatea euro-atlantică este imposibilă fără victoria Ucrainei”, a declarat Kuleba. Ministrul este convins că apelul Kievului de a adera la NATO schimbă situația și dinamica procesului de integrare euro-atlantică a Ucrainei, informează agenția de presă Rador.
„Situația s-a schimbat radical. Chiar și statele care sunt încă sceptice cu privire la aderarea Ucrainei la NATO ar trebui să își reconsidere poziția în aceste noi circumstanțe”, a subliniat Dmitro Kuleba. El a reamintit că, atunci când Ucraina a depus anterior cererea de aderare la UE, reacția unor state tradițional sceptice în această privință a fost, de asemenea, extrem de reținută.
„Dar, în cele din urmă, această cerere (de aderare la UE, n.r.) a schimbat dinamica și logica procesului politic și am primit statutul de candidat la aderarea la UE. Actuala cerere de aderare la NATO schimbă și ea situația și dinamica procesului” - a explicat șeful diplomației ucrainene.
Kuleba a menționat că mingea este deja în terenul NATO
Kuleba a menționat că mingea este deja în terenul NATO, iar dacă Alianța decide să stabilească lista pașilor pe care Ucraina trebuie să îi parcurgă pentru a finaliza cu succes procesul de integrare, Kievul este pregătit să îi îndeplinească.
După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri că țara sa depune cererea de aderare la NATO în cadrul unei proceduri accelerate, Casa Albă a transmis că procesul de aderare „ar trebui reluat la un alt moment”, întrucât acum este mai important să se sprijine armata ucraineană în lupta împotriva agresiunii rusești. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina are dreptul de a solicita aderarea, dar a subliniat că prioritatea în acest moment este de a oferi ajutor Kievului. Pe de altă parte, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la Alianță a fost deja exprimat de statele baltice, precum și de Canada.
Dmitri Medvedev, un aliat important al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat în august, anul curent, că Moscova nu îşi va opri campania militară în Ucraina chiar dacă Kievul ar renunţa oficial la aspiraţiile sale de a adera la NATO.