Dmitri Rogozin, declarat persona non grata în Republica Moldova

Dmitri Rogozin, declarat persona non grata în Republica Moldova

Decizia a fost luată de guvernul de la Chișinău, la cererea ministrului de Externe, Andrei Galbur, pentru că Republica Moldova vrea să construiască împreună cu Federația Rusă relații bazate pe respect reciproc.

Vicepremierul rus tocmai își declarase disponibilitatea de a merge în septembrie la Chişinău, la invitaţia ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, dacă autoritățile moldovenești îi vor oferi garanții de securitate și de survolare a spațiului aerian al tuturor țărilor de tranzit.

Amenințări șterse de pe internet

Dmitri Rogozin a declarat că statutul lui de reprezentant special al Rusiei la negocierile privind problema transnistreană rămâne neschimbat, ba chiar Moscova va insista ca el să rămână mediator al relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior, vicepremierul Rogozin a şters postările de pe reţelele de socializare Twitter şi Facebook, care vizau România şi vizita eşuată la Chi- şinău. Autorităţile române au interzis survolarea spațiului aerian al țării de către un avion civil de pasageri rusesc, în 28 iulie, pe ruta Moscova-Chișinău, pentru că la bord se afla Dmitri Rogozin, care are interdicție de a intra în UE.

Rogozin a explicat, într-un interviu, că a decis să şteargă aceste postări întrucât „timpul emoţiilor” a trecut şi, în opinia sa, a venit momentul de a curăţa spaţiul informaţional pentru un răspuns adevărat. „Nu vom lăsa fără răspuns această problemă. Vor fi trase toate concluziile necesare”, a spus Rogozin.

Pas înainte

Analistul politic Iulian Chifu a declarat pentru EVZ că acesta este un pas important înainte, „care vine să marcheze o perioadă extrem de lungă în care declarațiile lui Dmitri Rogozin au fost excesive și îndreptate întotdeauna împotriva autorităților legitime de la Chișinău”.

„Încă de la numirea sa ca reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru conflictul nistrean și co-președinte al comisiei inter-guvernamentale Republica Moldova-Federația Rusă, aici s-a produs un gest de impunitate, deoarece Rogozin însuși a afirmat că a fost parte în conflict, că a tras împotriva voluntarilor, polițiștilor și luptătorilor noului stat independent Republica Moldova, în timpul războiului de pe Nistru, în 1991-1992. Această realitate trebuia corectată cumva. Acum, după ultimele ieșiri ale vicepremierului rus, care a ignorat solicitarea MAEIE de a nu face deplasarea, cu această ocazie, la festivități necoordonate cu Chișinăul, un asemenea gest venea în mod normal”, a explicat Chifu.

Petiție online

O petiție adresată Guvernului moldovean cerea, în 25 iulie, declararea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, persona non grata în Republica Moldova și interzicerea intrării lui în țară. Autorii erau revoltați de declarațiile lui Rogozin privind prezența trupelor ruse în regiunea separatistă și de amenințarea voalată cu un război similar celui din Georgia, din 2008.

„Este timpul să spunem STOP oricăror vizite ale sponsorului separatismului din Republica Moldova, susținătorul deschis al războiului hibrid contra cetățenilor țării noastre”. scria petiția.